Svinot Ziemeļkorejas komunistiskā režīma dibinātāja Kima Irsena 105. jubileju, Phenjanā sestdien aizvadīta vērienīga militārā parāde, vēsta medijs "The Guardian".

Parāde noris saspringtā brīdī – par "Mūžīgo līderi" godātā Irsena mazdēls Kims Čenuns piedraudējis, ka uz ASV "provokācijām" reaģēs ar "nesaudzīgu prettriecienu". Donalds Tramps iepriekš piedraudēja ar vienpusēju ASV rīcību, ja Ķīna nespēs panākt Ziemeļkorejas kodolprogrammas apturēšanu.

Sestdienas parādē Ziemeļkoreja demonstrēja arī savus starpkontinentālo ballistisko raķešu un zemūdeņu raķešu krājumus. Militārie analītiķi bažījas, ka reiz ar kodolgalviņām aprīkoti totalitārās valsts ieroči spēs sasniegt arī ASV kontinentu, vēsta aģentūra "Associated Press".

Vēstīts, ka uz Korejas pussalu devies ASV karaflotes lidmašīnu bāzeskuģis un tā trieciengrupas kuģi, tādējādi pastiprinot aizsardzību pret Ziemeļkorejas kodolieroču ambīcijām.

Līdz šim Ziemeļkoreja ir veikusi piecus kodolieroču izmēģinājumus, kā arī virkni raķešu izmēģinājumu, vēsta raidsabiedrība BBC. Plašā parāde pierāda, ka režīms nerēķinās ar ASV izrādīto spiedienu un negrasās atteikties no kodolieroču izstrādāšanas plāniem.

Piektdien samilzušo konfliktu starp abām pusēm centās kliedēt Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji, brīdinot, ka nevienā karā nav uzvarētāju. "Pēdējā laikā ir pieaudzis saspīlējums," sacīja Vans. "Un rodas sajūta, ka konflikts var sākties jebkurā brīdī," viņš piebilda, uzsverot, ka gadījumā, "ja sāksies karš, radīsies situācijā, kurā visi būs zaudētāji un neviens nevar būt uzvarētājs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!