Phenjanā pirmdien ar iespaidīgu militāro parādi atzīmēta Korejas Tautas Republikas dibinātāja Kima Irsena 105. dzimšanas diena.

Komunistiskās valsts pirmais līderis, kurš oficiāli tiek dēvēts par "dižo vadoni", gan dzimis 15. aprīlī, taču parāde sarīkota laikus, lai to varētu nofilmēt propagandas nolūkiem. Klātienē vērot "Saules dienas" svētku procesiju uzaicināti arī liels skaits ārzemju žurnālistu, bet valsts televīzija to sākusi pārraidīt jau otrdien, ziņo "Reuters".

Militārā varenība izrādīta pie Kumsusanas saules pils, kurā iebalzamēti guļ Irsens un viņa dēls Čenirs. Neierastā kārtā parādi ar savu klātbūtni nepagodināja Irsena mazdēls un tagadējais valsts vadonis Kims Čenuns.

Ziemeļkoreja ir gatava jebkurā brīdī īstenot sesto atomieroču izmēģinājumu, secinājuši eksperti, ņemot vērā satelītu novērotās kustības uz zemes komunistiskās valsts atomieroču izmēģināšanas poligonā.

Jau ziņots, ka ASV uz Korejas pussalu nosūtījusi bāzeskuģus, un prezidents Donalds Tramps izteicis draudus asi reaģēt uz turpmākiem atomieroču izmēģinājumiem. Tikmēr Ķīna Ziemeļkorejas pierobežā sapulcinājusi lielus sauszemes spēkus. "Asia Today" lēš, ka robežas tuvumā izvietoti ap 150 000 karavīru, kā arī bruņutehnika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!