Nīderlandes parlamenta vēlēšanās trešdien visvairāk balsu ieguvusi pašreizējā premjerministra Marka Rites pārstāvētā liberāli konservatīvā "Tautas brīvības un demokrātijas partija" (VVD), pretendējot uz 31 no parlamenta 150 krēsliem, atsaucoties uz vēlētāju apraujām, ziņo BBC.

"Brīvības partija" (PVV), kuras līderis, vienīgais biedrs un seja ir Gērts Vilderss, dala otro vietu ar citiem politiskajiem spēkiem - "Kristīgajiem demokrātiem" un centrisko partiju "D66", katrs pretendējot uz 19 deputātu vietām parlamentā.

Vildersa partija pirms vēlēšanām veiktajās aptaujās bija izteikta favorīte, bet pēdējo dienu laikā atbalsts viņam ievērojami krities.

Galējais vēlēšanās piedalījušos skaits ir augsts – aptuveni 80 %. Eksperti norāda, ka lielais vēlētāju skaits varētu būt uzlabojis tieši proeiropeisko un liberālo partiju rezultātus, ziņo BBC.

Jau ziņots, ka Nīderlandē trešdien notiek parlamenta vēlēšanas, kuras jau vairākkārt nodēvētas par pirmajām no trim izšķirošajām eirozonas vēlēšanām šogad. Tā ir pirmā valsts, kurā šogad priekšvēlēšanu cīņās priekšplānā izvirzījās radikāli labējie populisti, apdraudot ierastos liberālos, konservatīvos un kreisos spēkus.

Jau aprīlī līdzīga izšķiršanās notiks Francijā, bet septembrī – Eiropas smagsvarā Vācijā.

Pirms vēlēšanām galvenā uzmanība pievērsta premjera Marka Rites centriski labējajai "Tautas brīvības un demokrātijas partijai" un tās bijušā biedra Gērta Vildersa vadītajai galēji labējajai "Brīvības partijai".

Vienlaikus tik paredzēts, ka ierasti spēcīgie kreisie spēki piedzīvos nebijušu sagrāvi, par galveno no tiem izvirzoties zaļi kreisajiem "GroenLinks". Tās līderis Džese Klavers, kura dzīslās rit marokāņu, indonēziešu un nīderlandiešu asinis izskata ziņā tiek pielīdzināts Kanādas premjeram Džastinam Trudo, bet politikas – ASV sociālistam Bērnijam Sandersam, raksta "Vice".

Rite iepriekš izteicās, ka šīs vēlēšanas ir vēlētāju iespēja "sakaut nepareizā veida populismu", kā arī Vildersa populistiskos solījumus nodēvējis par "viltus risinājumiem". Savukārt Vilderss solīja Nīderlandi izvest no Eiropas Savienības, slēgt mošejas un aizliegt Korānu, kā arī pārmeta Ritem, ka viņš imigrantiem nodrošina labāku veselības aprūpi nekā nīderlandiešiem.

Tika paredzēts, ka lai gan "Brīvības partija" iegūs līdz šim nepieredzētu atbalstu, neviena cita partija ar to nevēlēsies būt koalīcijā, līdz ar to Vildersa politisko spēku paturot opozīcijā, raksta BBC. Prognozēja, ka Vildersa panākumu gadījumā pozitīvs signāls tiktu dots Marinas Lepēnas atbalstītājiem pirms nākammēnes Francijā gaidāmajām vēlēšanām, kā arī "Vācijas Alternatīvas" atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!