Foto: AP/Scanpix

Trešdien gaidāmās Nīderlandes vēlēšanas sola pārmaiņas visai Eiropai. Tiek paredzētas būtiskas pārmaiņas esošajā koalīcijā, taču lielākā uzmanība pievērsta radikāli labējās "Brīvības partijas" līderim un tās vienīgajam biedram Gērtam Vildersam.

Paredzams, ka Nīderlandes tradicionāli lielās partijas šajās vēlēšanās piedzīvos nebijušus zaudējumus, tostarp sabrukums tiek paredzēts sociāldemokrātiem, kamēr par lielāko kreiso partiju varētu kļūt zaļie "GroenLinks", raksta "Vice". Par spīti vispārējām pārmaiņām tieši Vilderss izpelnījies vislielāko uzmanību.

Amerikāņi Vildersu bieži dēvē par holandiešu Donaldu Trampu, bet Eiropā mediji viņu pielīdzina citiem aktuāliem populistu līderiem – Austrijas "Brīvības partijas" vadītājam Heincam Kristiānam Štrahem, Francijas ""Nacionālās frontes" vadītājai Marinai Lepēnai un Vācijas "Alternatīva Vācijai" vadītājai Fraukei Petrī.

Tomēr Vilderss ir unikāls politiķis, kas tikai daļēji līdzinās minētajiem personāžiem – dažas viņa un viņa politiskā spēka iezīmes citiem radikāļiem nepiemīt.

Iepazīstinām ar dažām no tām:


Foto: AP/Scanpix

Vildersu un Trampu vieno tviter-atkarība, taču Trampa tvīti ir emocionāli un primitīvi, bet Vildersa ziņojumi ir vēsi un mierīgi. Tiesa, viņš bloķē ikvienu, kas atļaujas nepiekrist.

Vairāku gadu garumā, viņš ar savu tvītu palīdzību ir noteicis toni Nīderlandes politiskajās debatēs. Ierakstus ierasti pamana mediji, un tad arī citi politiķi uz tiem ir spiesti reaģēt. Tas ļauj Vildersam izvairīties no paša nekontrolētas mediju uzmanības, un noteikt veidu, kā ziņa tiek pasniegta.

"Vice" norāda, ka abu politiķu tvītu tonis atšķiras arī politiskā brieduma dēļ. Tramps ir politiskais amatieris, kurš joprojām neizskatās ieinteresēts politiķa spēju attīstīšanā, bet Vilderss ir pieredzējis un prasmīgs politiķis, kurš parlamentā vada savu deviņpadsmito gadu, un ir spēcīgs debatētājs.

Foto: Reuters/Scanpix

Gan Vilderss , gan Tramps par sākumpozīciju izvēlējās iepriekš iesāktu politisko kustību postamentu.

Tramps ar "Breitbart News" un "Fox News" palīdzību pakāpās uz republikāņu partijas postamenta. Lai gan tagadējais ASV prezidents ne reizi vien pamanījies kritizēt republikānisko partiju, daudzi par viņu balsoja tradicionālās partijas piederības dēļ. Lai gan viņš neveido jaunu politisku spēku, viņa rīcību politikas analītiķi nereti vērtē kā visai radikālu pat priekš republikāņiem.

Savukārt Vilderss ilgus gadus bija tagadējā premjera pārstāvētās "Tautas brīvības un demokrātijas partijas" rindās, galvenokārt paliekot nomaļus. Viss mainījās 2004. gadā, Ilgus gadus klusējušais politiķis pēkšņi skaļi iestājās pret partijas atbalstu Turcijas iestājai Eiropas Savienībā.

Uz šīs platformas viņam izdevās piesaistīt sev uzmanību un iekarot savu vietu valsts politiskajā skatuvē. Jau iepriekšējās parlamenta vēlēšanās viņš guva gana lielu vēlētāju atbalstu, lai tiktu parlamentā un citu partiju spēlīšu rezultātā pat veidotu koalīciju.

Foto: AFP/Scanpix

Arī ideoloģijas un organizācijas ziņā Vilderss līdzinās Trampam. "Brīvības partija" burtiski ir viena vīra partija – Vilderss ir vienīgais oficiālais biedrs. Viņš, protams, nedarbojas pilnībā vienatnē, un viņam ir savs atbalstītāju loks, kā arī cilvēki, kuri radikālās partijas idejas pārstāv, taču Vilderss neatbild nevienam un no savas komandas izslēdz katru, kas atļaujas viņam nepiekrist.

Partijas programmu varot ietilpināt vienā lapaspusē, un galvenokārt tā sastāv no islamofobijas, anti-eiropeiskiem izteikumiem un populistiskiem labklājības solījumiem, norāda "Vice".

Šajā ziņā "Brīvības partija" asi kontrastē ar Lepēnas "Nacionālo Fronti", kas ir labi sakārtota partija ar vairāk nekā 10 000 biedru. Arī Francijas nacionālistu vēlēšanu programma ir plaša un integrēta jau sen pastāvošajā Francijas radikāli labajā ideoloģijā.

Tomēr Vilderss pastāvošajai iekārtai uzbrūk no ārpuses, ne iekšienes. Viņš ir pārliecināts, ka Rietumi šobrīd atrodas kara situācijā ar "globālo islāmu". Tāpat domā arī Trampa stratēģis Stīvs Banons un Lepēna.

Foto: AP/Scanpix

Vildersam Tramps simpatizē – tviterī viņš regulāri izsaka savu atbalstu. Tajā pašā laikā viņš saprot, ka partijas nākotne meklējama sadarbībā ir citām Eiropas labējām partijām.

Tomēr vislielākais atbalsts galēji labējam radikālim pienāk naudas izteiksmē. Nīderlandes mediji jau iepriekš pauduši satraukumu par iespējamo Krievijas ietekmi gan informatīvā atbalsta dēļ, ko Vildersam sniedz Kremļa finansētie starptautiskie mediji, gan par potenciālu finansiālu atbalstu, kādu to jau vairākkārt saņēmusi Lepēna.

Pēdējos mēnešos pirms vēlēšanām izskanējis, ka lielāko finansiālo palīdzību radikālis gan saņem pavisam no citas puses – Amerikāņu konservatīvajiem spēkiem. Viņš ASV naudu piesaistījis ar saviem pret Eiropas Savienību un pret islāmu vērstajiem saukļiem, raksta "The New York Times".

Tostarp viens no lielākajiem "Brīvības partijas" finansētājiem ir amerikāņu labā spārna aktīvists Deivids Horovics, kurš personīgi divu gadu laikā uz Nīderlandi pārskaitījis aptuveni 150 000 dolāru. Horovics iepriekš Vildersu publiski atbalstīja, kad viņš bija radījis Korānu nomelnojošu filmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!