Foto: Vida Press

Psihiatri jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa uzvedībā ir saskatījuši klasiskas garīgo slimību, tostarp "ļaundabīga narcisma" pazīmes, kas liek apšaubīt viņa piemērotību valsts vadīšanai un uztraukties, ar ko tas beigies, portālā "NY Daily News" raksta Geršs Kuncmans

Bažas par Trampa garīgo veselību raisa viņa uzvedība. Vēl nesen prezidenta apgalvojumi, ka vēlēšanās trīs miljoni cilvēku balsojuši nelikumīgi (par viņa konkurenti Hilariju Klintoni) demonstrē viņa atrautību no realitātes, viņa neiecietīgais tirdzniecības ķīviņš ar Meksiku norāda, ka savu tēlu viņš vērtē augstāk par nacionālajām interesēm, bet uztraukšanās par inaugurācijas pasākuma apmeklētāju skaitu atklāj bērnišķīgu vajadzību pēc uzmanības, raksta portāls.

Kritiķi par Trampa garīgo veselību ir brīdinājuši jau mēnešiem, taču politisko oponentu iebildes ir viegli noraidāmas. Tomēr Trampa pārliekā pašpārliecinātība, narcisms, aizsargāšanās, ticība nepatiesām lietām un konspirācijām, uzbrukumi oponentiem ir likuši runāt arī speciālistiem, raksta portāls.

"Narcisms vājina viņa spējas uztvert realitāti," uzskata psiholoģijas doktore Džūlija Futrella. Trampu neaizkustina ne trīs miljonu sieviešu gājiens, neuztrauc padomnieku brīdinājumi, ka viņa izvēlētā politika nedarbojas

"Savas identitātes uzturēšana ir dzīvi organizējošais princips tiem, kuri pieder narcisma spektra patoloģiskajam galam," viņa norāda.

Foto: Vida Press

Ar savām bažām klajā nācis arī Džona Hopkinsa Universitātes Medicīnas skolas vadošais psihoterapeits Džons Gartners. Viņš Trampu raksturojis kā "bīstami garīgi slimu" un temperamentīgi nepiemērotu valsts vadīšanai. Eksperts Trampa uzvedībā saskata "ļaundabīga narcisma" diagnozi.

Neilgi pēc novembrī notikušajām ASV prezidenta vēlēšanām tūkstošiem psihiatru pievienojās jaunizveidotai grupai "Pilsoniskie terapeiti pret trampismu", kas laida klajā manifestu, brīdinot par Trampa acīmredzamajām psihozēm.

"Mēs nevaram klusēt, redzot kā dzimst fašisma amerikāņu versija," teikts paziņojumā. Psihiatri norāda uz brīdinošām pazīmēm Trampa uzvedībā: grēkāžu meklēšana; kritiķu un konkurentu izsmiešana un pazemošana; spēcīga vīrieša kults, kas apelē pie bailēm un dusmām; solījumi atrisināt cilvēku problēmas, ja viņi uzticēsies; vēstures izgudrošana un nesatraukšanās par patiesību; racionālas pārliecināšanas nevajadzība.

Amerikas Psihiatru asociācija norāda, ka ikvienam, kuram ir novērojamas piecas no deviņām egoistiskajām iezīmēm (saraksts), ir narcistiski personības traucējumi. "NY Daily News" autors Kuncmans no tām Trampā saskata astoņas.

Trampa patoloģiju atklāj viņa saruna ar raidsabiedrības "ABC News" Deividu Muiru, atzīmē "NY Daily News".

"Es zinu, kādas ir problēmas, pat labāk par tevi," kādā brīdī Muiram teica Tramps. Savukārt mirklī, kad Muirs atsaucas uz kritiku par Trampa plānu "paņemt naftu" no Irākas, prezidents pārtrauc: "Pagaidi, pagaidi! Vai tu tam tici? Kas ir kritiķi, kuri to saka? Muļķi!"

Foto: AP/Scanpix

Tāpat intervijā Tramps paziņo, ka viņam ir lieliskas attiecības ar savu priekšgājēju Baraku Obamu, kas nav gluži tiesa, apgalvo Kuncmans. Savukārt par sevi Tramps izceļ: "Es varētu būt pati jebkad prezidentālākā persona, izņemot, iespējams, Linkolnu, labi?"

Uz Muira piezīmi, ka nav nekādu pierādījumu Trampa teiktajam par krāpšanos vēlēšanu laikā prezidents norādīja, ka tam nav nozīmes, jo "miljoniem cilvēku man piekrīt".

Rezultātā amerikāņiem ir prezidents, kurš tic tikai tam, kas viņu slavē, viss pārējais viņaprāt ir viltus ziņas, secina Kuncmans.

Trampa garīgie trūkumi izskaidro, kāpēc viņš ap sevi pulcē cilvēkus, kuri negrauj viņa narcistisko skatījumu uz sevi, lai tikai nesakaitinātu "dārgo līderi", atsaucoties uz attiecību speciālistes Džīnas Ficpatrikas pausto, raksts "NY Daily News".

Foto: Vida Press

To, ka Tramps ir garīgi slims, žurnālistam atzinis arī kāds psihiatrs, kurš vēlējās palikt anonīms. "Tā [dusmas] ir reakcija uz kādu bērnības trauksmi. Alkoholiķis sākumā dzer, lai relaksētos, bet beigās tas viņu sagrauj. Trampa gadījumā viņš ir satraukta persona, kas aizsargā sevi, būvējot savu ego un sagraujot citus," domā speciālists.

Un tas ir ļoti grūti ārstējams, papildina Futrella. Narcista vajadzība uzturēt savu tēlu ir tik liela, ka smagā šīs slimības formā persona izvairās no realitātes, lai piepildītu savas fantāzijas par varu, bagātību, skaistumu un tā tālāk.

Foto: Reuters/Scanpix

Pilsonisko terapeitu manifestā uzsvērts, ka Trampa deformētais ego novedīs pie "grēkāžu grupu bailēm un atsvešināšanās", "pārspīlētas vīrišķības kā kultūras ideāla", sabiedriskās dzīves brutalizēšanas ar personīgiem uzbrukumiem tiem, kas nepiekrīt, un ASV demokrātijas tradīciju erozijas par labu spēka politikai.

Trampa psiholoģiskie traucējumi radīs ilūziju, ka amerikāņi var uzvarēt tikai tad, ja kāds cits zaudē, kas normalizē tendenci par savām personīgajām dzīvēm, bailēm un nedrošību vainot citus. Nevis izvēlēties veselīgāku, bet grūtāku, pašapziņas un atbildības ceļu. Tas arī normalizēs hipermaskulinitāti, brīdina speciālisti. "Vienkāršāk izsakoties, trampisms ir pretrunā emocionāli veselīgai dzīvei, un mums tas ir jāpaziņo publiski," teikts paziņojumā.

Pagaidām, diemžēl, pārāk maz ekspertu to ir atļāvušies teikt publiski, secina Kuncmans. "Bet jo vairāk Tramps melo tviterī, jo vairāk viņš un viņa komanda pazemo žurnālistus, un jo vairāk viņš terorizē savus oponentus, jo vairāk psihoterapeitu paziņos, ka karalim ne tikai nav drēbju, bet ka viņam nav arī prāta," publikāciju nobeidz Kuncmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!