Foto: AP/Scanpix

ASV jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps piektdien cildināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par Ziemassvētku vēstuli, kurā Kremļa saimnieks paudis aicinājumu uz ciešāku sadarbību abu valstu starpā Trampa prezidentūras laikā.

"Ļoti jauka vēstule no Vladimira Putina. Viņa domas ir ļoti pareizas," teikts Trampa paziņojumā. "Es ceru, ka abas puses spēs dzīvot atbilstoši šīm domām un mums nebūs jādodas pa alternatīvo ceļu."

Vēstulē, kuru atklātībai nodevis Tramps, Putins atgādina par "nopietniem globāliem un reģionāliem izaicinājumiem", kas ilustrē attiecības Vašingtonas un Maskavas starpā un ir "svarīgs faktors, lai garantētu stabilitāti un drošību modernajā pasaulē".

"Es ceru, ka pēc tam, kad jūs būsiet stājies ASV prezidenta amatā, mēs spēsim, rīkojoties konstruktīvā un pragmatiskā veidā, spert reālus soļus, lai atjaunotu bāzi divpusējai sadarbībai dažādās jomās, kā arī pacelt mūsu divpusējās sadarbības līmeni starptautiskajā arēnā kvalitatīvi jaunā līmenī," raksta Putins.

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde un Federālais izmeklēšanas birojs ir vienisprātis, ka Krievija iejaucās ASV prezidenta vēlēšanās, cenšoties panākt Donalda Trampa ievēlēšanu, pagājušajā nedēļā vēstīja laikraksts "Washington Post".

Savukārt telekanāls NBC ziņoja, ka Putins bija personīgi iesaistīts hakeru uzbrukumos ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, lai atriebtos demokrātu kandidātei Hilarijai Klintonei.

Izsakoties par ASV vēlēšanu laikā notikušajiem Krievijas hakeru kiberuzbrukumiem Savienoto Valstu Demokrātu partijas e-pastiem, ASV prezidents Baraks Obama preses konferencē pagājušajā nedēļā norādīja, ka Maskavas augstākās vadības līdzdalība ir pašsaprotama.

"Krievijā maz kas notiek bez Vladimira Putina. Tā ir samērā hierarhiska operācija. Pēdējo reizi, kad es pārbaudīju, tur nebija lielu debašu vai demokrātiskas apspriešanas, jo īpaši jautājumos par politiku pret Savienotajām Valstīm," sacīja Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!