Foto: AFP/Scanpix

Ražīga nedēļa iegrozījusies stingri autoritārās Vidusāzijas valsts Turkmenistānas prezidentam Gurbanguli Berdimuhamedovam – ir ieviestas konstitūcijas izmaiņas, kas viņam dod potenciālu iespēju valdīt līdz kapa malai, kā arī izdota jau 37. prezidenta sarakstītā grāmata.

Vadonis trešdien parakstīja viņam absolūti lojālā parlamenta un Vecajo padomes pieņemtos konstitūcijas labojumus, kas atceļ ierobežojumu uz prezidenta amatu kandidēt par 70 gadiem vecākām personām, kā arī pagarina vienas prezidentūras laiku no pašreizējiem pieciem uz septiņiem gadiem, ziņo "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Foto: Sputnik/Scanpix

70 gadu vecuma slieksnis bija vienīgais legālais šķērslis pašlaik 59 gadus vecā Berdimuhamedova valdīšanai līdz mūža galam. Turkmenistānas konstitūcija neierobežo prezidentūras termiņu skaitu, ko pie varas drīkst pavadīt viens līderis.

Foto: AFP/Scanpix

Pašlaik rit otrais Berdimuhamedova pilnvaru termiņš prezidenta amatā. Taču šaubu, ka viņš tiks ievēlēts arī nākamajās vēlēšanās 2017. gadā nav. Atbilstoši dažādu diktatūru un autoritāru režīmu labākajām tradīcijām, iepriekšējās prezidenta vēlēšanās Berdimuhamedovu, kā raksta "Current Time", atbalstīja 97,14 % vēlētāju.

Pēc izglītības zobārsts un bijušas premjera vietnieks Berdimuhamedovs par valsts galvu kļuva pēc Turkmenistānas pirmā prezidenta Saparmurata Nijazova (saukts arī par visu turkmēņu tēvu Turkmenbaši) nāves 2006. gada decembrī. Tieši Berdimuhamedovs vadīja Nijazova bēru komisiju, ko novērotāji atzīst par svarīgu signālu.

Foto: Reuters/Scanpix

Ar dabasgāzi bagātā Turkmenistāna ir viena no izolētākajām valstīm pasaulē. Tās autoritārais režīms nereti tiek salīdzināts pat ar Ziemeļkoreju. Nevienas no valstī notikušajām vēlēšanām starptautiskie novērotāji nav atzinuši par demokrātiskām un godīgām. Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka valdības kritiķi tiek apcietināti un iespundēti psihiatriskajās slimnīcās, valstī nav neatkarīgu mediju.

Tikmēr personības kults valstī daudz neatpaliek no Ziemeļkorejas Kimu slavināšanas ar mirdzošiem pieminekļiem vadonim. Nupat tapis zināms, ka Berdimuhamedovs savu talantu ielicis grāmatā – "Mūzika mieram, draudzībai un brālībai", ziņo "Current Time".

Foto: Reuters/Scanpix

Taču tas nebūt nav pirmais prezidenta literārais darbs. Šajā gadā tā ir jau sestā Berdimuhamedova grāmata, bet visos prezidentūras gados jau 37., pasvītro medijs. Līderis iepriekš sarakstījis grāmatas par tādām tēmām kā ārstniecības augi, zirgi, tēja. Tāpat viņš sacerējis arī romānu par laimīgu dzīvi.

Rakstniecība nebūt nav vienīgais Berdimuhamedova talants. Prezidents esot gan medicīnas un ekonomikas doktors, gan akadēmiķis un ģenerālis. Turkmenistānas medijos viņš zināms arī kā labs autosportists, dziedātājs, dīdžejs un zirgu speciālists.

Turkmenistānas ekonomikai pēdējā laikā tikmēr pārāk labi neiet. Oficiālie dati liecina, ka iekšzemes kopprodukts pēdējā gada laikā sarucis par trešdaļu. Pasaules Banka prognozē valsts izaugsmes kritumu no 6,5 % uz 5 %. Tikmēr 2013. un 2014. gadā Turkmenistānas izaugsme bija mērāma ar divciparu skaitli, atzīmē "Current Time".

Foto: Sputnik/Scanpix

Turkmenistāna ir otrā reģiona valsts, kas šogad labojusi konstitūciju, lai stiprinātu prezidenta varu. Tadžikistānā ieviestas pamatlikuma izmaiņas, kas prezidentam Emomali Rahmonam (attēlā kopā ar Karimovu) ļauj valdīt neierobežotu termiņu skaitu.

Tāpat tadžiki samazinājuši minimālo vecumu, kurā var kļūt par prezidentu no 35 uz 30 gadiem. RFE/RL skaidro, ka tas 2020. gadā uz prezidenta amatu ļaus kandidēt Rahmona dēlam Rustamam.

Turkmenistānā konstitūcijas grozījumi veikti neilgi pēc tam, kad 2. septembrī mira kopš 1991. gada Uzbekistānā valdījušais Islams Karimovs.

Foto: Sputnik/Scanpix

Kazahstānā kopš PSRS sabrukuma pie varas ir Nursultans Nazarbajevs, arī viņa valdīšanu neapdraud prezidentūras termiņu ierobežojums.

Vairāk par Vidusāzijas ilgajiem valdniekiem var lasīt šeit. To, kas kopš PSRS sabrukuma noticis 15 republikās, var apskatīt te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!