Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskais Kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) ceturtdien serbu ultranacionālistu Vojislavu Šešeļu attaisnojis visās deviņās viņam izvirzītajās apsūdzībās noziegumos pret cilvēci Balkānu karu laikā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Tiesnesis Žans Klods Antoneti paziņoja, ka prokurori nav spējuši pierādīt apsūdzības un ka "Vojislavs Šešeļs tagad ir brīvs cilvēks".

Spriedums Šešeļam tika nolasīts aizmuguriski.

"Apsūdzības puse nespēja pierādīt, ka būtu notikusi kopīga noziedzīga darbība", kurā būtu iesaistījies Šešeļs, sacīja tiesnesis. "Palātas vairākums uzskata, ka apsūdzības puse nav sniegusi pietiekamus pierādījumus, kas ļautu atzīt, ka šie noziegumi ir tikuši pastrādāti."

Apsūdzības puse apgalvoja, ka Šešeļs vainojams daudzu horvātu, musulmaņu un citu neserbu civilistu slepkavībās, kā arī "desmitu tūkstošu" deportēšanā no plašiem Bosnijas-Hercegovinas, Horvātijas un Serbijas apvidiem, vadot paramilitāru grupējumu "Šešeļa vīri".

Tomēr tiesneši norādīja, ka prokuroru versijā ir liels "juceklis" un daudz "neskaidrību". Tajā arī nav skaidri attēlots plašāks Horvātijā un Bosnijā pieredzēto notikumu konteksts.

Apsūdzības puse "labākajā gadījumā piedāvāja interpretāciju, kas slēpj to, kā notikumi risinājās, un sliktākajā gadījumā izkropļo tos attiecībā uz liecībām, kas tika izklāstītas palātā", sacīja Antoneti.

Tiesneši piekrita tam, ka konflikta gaitā, kura rezultātā izjuka Dienvidslāvija, "Šešeļu motivēja dedzīgas politiskas ambīcijas radīt Lielserbiju".

Tomēr tiesneši arī konstatēja, ka tas "principā bija politisks plāns, nevis noziedzīgs plāns".

"Daudzas liecība norāda, ka [Šešeļa] darbība bija vērsta uz to, lai aizsargātu serbus un tradicionālās serbu teritorijas vai arī lai saglabātu Dienvidslāviju, nevis pastrādātu noziegumus, par kuriem viņš tiek apsūdzēts."

Tiesneši arī norādīja, ka Šešeļs nav "hierarhiski atbildīgs" par saviem vīriem, kad tie tika iekļauti Serbijas regulārās armijas sastāvā.

ICTY 2014.gadā atļāva Šešeļam atgriezties Serbijā vēža ārstēšanai līdz sprieduma nolasīšanai lietā. Tomēr Serbu Radikālās partijas dibinātājs un līderis solījis, ka Hāgā neatgriezīsies.

Šešeļs 2003. gadā brīvprātīgi padevās ICTY, bet viņa tiesas prāva sākās tikai 2007. gadā un turpinājās līdz 2012. gadam.

Kopš atbrīvošanas medicīnisku apsvērumu dēļ viņš atkal ķēries pie nacionālisma retorikas un vairākkārt kritizējis tribunālu, solot, ka neatgriezīsies sprieduma uzklausīšanai, un arī sodu, ja tāds tiks piespriests, viņš negrasās izciest.

Šešeļs kritizējis tribunālu un solījis, ka brīvprātīgi tajā neatgriezīsies.

"Es nenožēloju nevienu pašu dienu, ko esmu pavadījis, cīnoties pret šo pretserbisko tiesu," vēl nesen telekanālam "Russia Today" sacīja Šešeļs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!