Ielu bandu vardarbības rezultātā Salvadorā augustā nogalināti 907 cilvēki – tāda mēroga asinsizliešana šajā Centrālamerikas valstī nav pieredzēta kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados notikušā pilsoņu kara, atsaucoties uz policiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielais upuru skaits saistāms ar sadursmēm starp konkurējošām bandām un bandu cīņām ar drošības spēkiem. Tiek uzskatīts, ka Salvadorā ir vairāk nekā 70 000 bandu locekļu, ar kuriem cenšas tikt galā valdība.

Foto: AFP/Scanpix

Pagājušajā mēnesī incidentos nogalināti 47 policisti un 16 karavīri, daudzi no tiem ārpus dienesta pienākumu pildīšanas laika, informē policijas šefs Mauricio Ramiress.

Prezidents Salvadors Sančess Serēns, kurš palīgā policijai kārtības nodrošināšanai ir nosūtījis 7000 karavīru, tiek kritizēts par nespēju samazināt vardarbību.

Foto: AFP/Scanpix

Jūlijā bandas paralizēja sabiedriskā transporta kustību Sansalvadorā, piespiežot autobusu vadītājus streikot. Tika aizdedzināti autobusi un nogalināti vismaz septiņi autobusu vadītāji, kuri nepakļāvās bandu noteiktajam braukšanas aizliegumam.

Foto: Reuters/Scanpix

Bandu locekļi aicina atjaunot 2012. gadā noslēgto pamieru starp divām galvenajām noziedzīgajām grupām – "Mara Savatrucha" un "Barrio 18". Sākotnēji tas palīdzēja par 40% samazināt slepkavību skaitu. Pamieram izjūkot, vardarbības līmenis atkal pieauga.

Prezidents Sančess Serēns ir atteicies iesaistīties sarunās par bandu pamieru, norādot, ka tad valdība būtu pakļauta bandu spiedienam izpildīt viņu prasības.

Viņa politika noziedzības apkarošanā ir palielināt policijas spēkus rajonos, kur ir liela bandu klātbūtne.

Saskaņā ar 2012. gada ANO ziņojumu Centrālamerika ir viens no vardarbīgākajiem reģioniem pasaulē. Par visvardarbīgāko valsti pasaulē ar 91,4 slepkavībām uz 100 000 iedzīvotājiem ir atzīta Hondurasa. Tai seko Salvadora, Gvatemala un Beliza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!