Foto: Publicitātes attēli
Kalifornijas Silīcija ielejā par kārtību rūpēties sākuši ar skaļruņiem, mikrofoniem, kamerām, lāzera skeneriem un sensoriem aprīkoti roboti, vēsta raidsabiedrība RT.

Drošības robotus "Knightscope K5 Autonomous Data Machines" izstrādājusi Kalifornijā bāzēta robotikas kompānija "Knightscope". Roboti ir ieprogrammēti atpazīt neparastu uzvedību un brīdināt par to kontroles centru. Tas aprīkots ar smaku un karstuma sensoriem un var pārbaudīt paklāju netīrības pakāpi. Ierīce ar kamerām var novērot satiksmi un atcerēties līdz 300 automašīnu reģistrācijas numura zīmēm minūtē.


Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Robots ar kamerām fiksē aizdomīgas darbības, seko stiklu plīšanas skaņām un trokšņiem, ko varētu izraisīt ielaušanās, bet informācija tiek nosūtīta uz kontroles centru. Kompānija "Knightscope" norāda, ka roboti patrulēs tirdzniecības centros, birojos, kā arī zem klajas debess - uzņēmumu un universitāšu pilsētiņās un brīvdabas iepirkšanās centros.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Nākotnē tehnoloģiju varētu izmantot arī skolās, viesnīcās, automašīnu tirdzniecības vietās, stadionos, kazino, tiesībsargājošajās institūcijās, ostās un lidostās. Roboti palīdzēs samazināt noziedzību par 50 %, uzskata ražotājs.


Tiek ziņots, ka pieci K5 roboti ir nosūtīti patrulēšanai uz Sanfrancisko līča rajonu. Roboti apsargā arī "Knightscope" biroju un kādu vārdā neminētu objektu Silīcija ielejā, informē RT. Roboti ir 1,5 metrus gari un sver 136 kilogramus.


Līdz šim cilvēki, kas saskārušies ar K5 robotiem, pret tiem izturējušies ļoti jauki, sauc tos par piemīlīgiem un pat apskauj, telekanālā CBS pastāstīja projekta līdzdibinātāja Steisija Stefena , piebilstot, ka lielāka daļa acīmredzot nav sapratusi tā funkcijas.

Ja tomēr kāds sadomātu uzbrukt robotam, tas vispirms sāktu skaļi pīkstēt, pakāpeniski palielinot skaņas līmeni. "Ļoti, ļoti skaļa trauksme. Kā automašīnas signalizācija, bet daudz spēcīgāka," paskaidro Stefena.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!