Foto: AFP/Scanpix

Turcijas policija svētdien arestējusi 24 cilvēkus saistībā ar traģisko katastrofu, kas pagājušajā nedēļā notika raktuvēs Manisas provincē, ziņo vietējie mediji.

Avārijā dzīvību zaudēja 301 cilvēks.

Arestēto vidū ir arī raktuvju operatora "Soma Komur" amatpersonas, tostarp uzņēmuma ģenerāldirektors Akins Čeliks, ziņoja telekanāls NTV. Aizturētās personas tiek turētas aizdomās par nolaidību un var tikt apsūdzētas slepkavībā, vēsta mediji.

Jau vēstīts, ka 13.maijā avārijas rezultātā ogļraktuvēs pie Somas pazemē tika iesprostoti 787 ogļrači, liecina oficiālā informācija. Raktuvēs izcēlās ugunsgrēks un nogranda sprādziens, ko domājams izraisīja dzirkstele no bojāta transformatora.

Sestdien, kad tika atrasti pēdējo divu pazudušo kalnraču līķi, glābšanas operācija tika pārtraukta.

Šī ir smagākā ogļraktuvju katastrofa, kāda jebkad piemeklējusi Turciju. Avārijas izmeklēšanā iesaistīti desmitiem prokuroru.

"Soma Komur" kategoriski noliedz apsūdzības nolaidībā un arī Turcijas Nodarbinātības ministrija noraidījusi jebkādu atbildību par notikušo, norādot, ka raktuves inspicētas reizi sešos mēnešos, kā to prasa noteikumi.

Tomēr sākotnējais ekspertu ziņojums, kas nonācis laikraksta "Milliyet" rīcībā, liecina, ka raktuvēs pieļauti vairāki drošības noteikumu pārkāpumi, tostarp trūcis oglekļa monoksīda detektoru. Vairums no bojāgājušiem mira no saindēšanās ar oglekļa monoksīdu.

Ziņojuma autentiskums vēl nav apstiprināts.

Traģiskā avārija izraisījusi protestus pret Turcijas premjerministra Tajipa Redžepa Erdogana valdību. Somā aizliegts rīkot demonstrācijas un uz galvenajiem ceļiem, kas ved uz pilsētu, izveidoti kontrolpunkti, no notikuma vietas ziņoja aģentūras AFP žurnālisti.

Pie raktuvēm tiek pielaisti tikai izmeklētāji un drošības spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!