Foto: Reuters/Scanpix

Ukraina, kura cenšas ar Krievijas kompāniju “Gazprom” vienoties par piegādātās gāzes cenām, trešdien ir pārtraukusi Krievijas gāzes sūknēšanu savās pazemes krātuvēs, vēsta aģentūra UNIAN.

"Šodien mēs gāzi nesūknējam," valdības sēdē paziņoja Ukrainas enerģētikas ministrs Jurijs Prodans.

Ministrs uzsver, ka Ukrainu neapmierina "Gazprom" noteiktā gāzes cena, kas stājusies spēkā ar 1. aprīli. Kijeva turpināšot sarunas ar Krieviju, lai panāktu tādu gāzes cenu, kāda bija spēkā 2014. gada sākumā.

"Par martu mēs vēl neesam norēķinājušies," informēja Prodans, precizējot, ka parāds par iepriekšējo mēnesi ir 550 miljoni dolāru (399 miljonu eiro).

Eiropas Savienība (ES) atbalsta Ukrainu jautājumā par iespējamām gāzes piegādēm no Slovākijas, uzsvēra ministrs. Eiropas kompānijas apstiprinājušas, ka tehnisku šķēršļu sūknēt gāzi uz Ukrainu nav, par ministra teikto raksta vietne "Lenta.ru".

Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" iepriekš paziņoja, ka Kijevas parāds par gāzi sasniedz 2.2 miljardus dolāru (1,6 miljardus eiro). 2014. gada pirmajā ceturksnī samazinātā gāzes cena Ukrainai bija 268,5 dolāri (195 eiro) par 1000 kubikmetriem.

Sākot ar 1. aprīli gāzes cena Ukrainai ir paaugstināta par vairāk nekā 80% - līdz 485 dolāriem (352 eiro) par 1000 kubikmetriem.

Par pazeminātu gāzes cenu bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ar Maskavu vienojās pagājušā gada decembrī. Tas notika pēc tam, kad Ukrainas līderis novembrī notikušajā ES Austrumu partnerības samitā atteicās parakstīt sadarbības līgumu ar ES.

Tomēr pēc tautas protestiem, kuru rezultātā Janukovičs ir aizbēdzis no valsts, un Kijevas - Maskavas savstarpējo attiecību saasināšanās Krievija ir atcēlusi pagājušā gada decembrī un iepriekš piešķirtās atlaides gāzes iegādei. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!