Foto: PantherMedia/Scanpix
Krievija apsver iespēju izvietot uz asteroīdiem signālugunis vai likt lietā atombumbas, lai nākotnē pasargātu Zemi no sadursmes ar asteroīdiem.

Pēc meteorīta eksplodēšanas virs Krievijas Urālu reģiona Zemes glābšana no sadursmes ar asteroīdu no zinātniskās fantastikas jomas nonākusi Maskavas politikas dienaskārtībā.

Meteorīts, kas 15.februārī uzsprāga virs Čeļabinskas reģiona, ievainoja aptuveni 1500 cilvēkus un nodarīja postījumus vairākiem tūkstošiem ēku. Neparastais notikums izraisīja paniku vietējos iedzīvotājos un iedvesa šausmas ikvienam, kurš iedomājās, kas būtu noticis, ja meteorīts būtu eksplodējis virs kādas blīvi apdzīvotas vietas, nevis nomaļā reģionā.


Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītājs Vladimirs Popovkins Krievijas Federācijas Padomes speciālā konferencē paziņoja, ka tagad Maskava uzmanīgi seko līdzi asteroīdam "Apophis", kurš pietuvosies zemei 2036.gadā.

"Mēs vēlamies uzstādīt "bāku" uz asteroīda "Apophis", lai noteiktu precīzu orbītu un saprastu, kādas tālākas darbības jāveic," norādīja Popovkins.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) uzskata, ka "Apophis" ar Zemi nesadursies, bet Maskava apņēmusies šādai iespējai sagatavoties.

Popovkins informēja, ka sākotnējais plāns cīņai ar draudiem no kosmosa varētu parādīties jau 2013.gada beigās, bet par pirmajiem īstiem pasākumiem varēs runāt ne agrāk kā 2018., 2019. vai 2020.gadā.

Ambiciozās programmas potenciālas izmaksas Popovkins neatklāja, bet Krievijas mediji ziņo, ka runa varētu būt par aptuveni 58 miljardiem rubļu (aptuveni miljardu latu).

Kāda Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas "Rosatom" amatpersona konferencē atzīmēja, ka asteroīda likvidēšanai ar kodolieroci būtu nepieciešama bumba, kuras jauda ir vismaz viena megatonna.

"Šis ir atsevišķs zinātnisks uzdevums, kas jāatrisina," atzīmēja amatpersona, piebilstot, ka tuvākā nākotnē neredz citus draudus, kas varētu novest pie civilizācijas izzušanas, kā Zemes sadursme ar asteroīdu, kas - kaut maz ticama - tomēr ir reāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!