Foto: Itar-Tass/Scanpix
Arī Eiropas kosmosa aģentūras (EKA) speciālistiem stacijās Franču Gvinejā un Austrālijā nav izdevies pieslēgties un saņemt informāciju no Krievijas neveiksmīgi palaistās kosmosa zondes "Fobos-Grunt", pasaules medijus informēja EKA pārstāvji Maskavā.

"Pagaidām mums nav izdevies saņemt informāciju no zondes. Šonakt mēģināsim vēl trīs reizes pieslēgties," skaidro EKA pārstāvji, piebilstot, ka tie uzturēti pastāvīgi sakari ar "Roskosmos" zinātniekiem, par iespējamām formām un veidiem kā glābt aparātu "Fobos-Grunt".

Neveiksmīgā operācija ar kosmosa zondes palaišanu uz Marsa pavadoni kā arī iespējamā katastrofa draud ar atlaišanu virknei "Roskosmoss" vadošu amatpersonu.

Krievijas palaistais "Fobos-Grunt" ceļu uz Marsa pavadoni Fobosu sāka trešdien, taču cieta neveiksmi un novirzījās no uzņemtā kursa. "Roskosmos" zinātnieki zaudēja kontroli pār aparāta vadību. Objekta krišana var izvērsties par lielāko kosmisko aparātu katastrofu vēsturē, jo tā bākās atrodas vairākas tonnas bīstamas toksiskas degvielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!