Foto: AFP/Scanpix
ASV Kosmosa aizsardzības komandštābs atradis kosmosā pazudušo Krievijas jaudīgāko komunikāciju satelītu "Express Am4", ziņo BBC.

ASV komandštāba darbinieki kosmosā atraduši gan krievu pazaudēto satelītu, gan paātrinājuma bloku "Briz – M". Abi objekti atradušies iepriekš neaprēķinātā orbītā, ziņo "Interfax".
Savukārt "RIA Novosti" ziņo, ka pavadonis un paātrinājuma bloks ir atrasti orbitās ar dažādiem parametriem.

Jau ziņots, satelīts "Ekspress-AM4" tika palaists ceturtdien no Krievijas nomātā Baikonuras kosmodroma Kazahstānā, lai nodrošinātu digitālās televīzijas, telefona un interneta pakalpojumus visā Krievijas teritorijā.

Drīz pēc palaišanas tika zaudēti sakari ar satelītu un Krievijas Federālā kosmosa aģentūra "Roskosmos" ceturtdien paziņoja, ka mēģinās pavadoni atrast.

Satelīta 15 gadu darbības ilgums krietni pārsniedz ierasto Krievijas satelītu darbības ilgumu, un tas bija galvenais balsts valdības plānam nākamo sešu gadu laikā attīstīt televīzijas pārraidi Krievijā, klāstīja ministrija.

"Roskosmos" piektdien atteicās apstiprināt, vai satelīts ir neatgriezeniski zaudēts vai arī to, vai tam neizdevās atvienoties no raķete.

Avots "Roskosmos" laikrakstam "Izvestija" teica, ka satelīts "visticamāk jau ir nokritis uz Zemes".

Krieviju vajāja neveiksmes personīgās globālās pozicionēšanas un sakaru sistēmas "Glonass" izveidē, notika trīs neveiksmīgi satelītu palaišanas mēģinājumi.

Vienīgais mierinājums var būt, ka "Ekspress -AM4" ir apdrošināts un tā zaudējums tiks kompensēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!