Foto: AFP/Scanpix
Krievija ir zaudējusi komunikāciju satelītu, kas tika dēvēts par valsts jaudīgāko, un tas ir nopietni iedragājis valsts telekomunikāciju nozari, piektdien paziņoja Krievijas Sakaru ministrija.

Satelīts "Ekspress-AM4" tika palaists ceturtdien no Krievijas nomātā Baikonuras kosmodroma Kazahstānā, lai nodrošinātu digitālās televīzijas, telefona un interneta pakalpojumus visā Krievijas teritorijā.

Drīz pēc palaišanas tika zaudēti sakari ar satelītu un Krievijas Federālā kosmosa aģentūra "Roskosmos" ceturtdien paziņoja, ka mēģinās pavadoni atrast.

Tomēr Krievijas Sakaru ministrija piektdien izplatīja paziņojumu, kurā atzīts, ka iespējamais satelīta zaudējums "ir spēcīgs trieciens telekomunikāciju industrijai".

Bija plānots, ka satelīts nodrošinās digitālās pārraides, video konferenču, datu pārraides un interneta pieejas pakalpojumus "gandrīz visā Krievijas teritorijā, tostarp nomaļajos Tālo Austrumu reģionos", skaidroja ministrija.

Satelīta 15 gadu darbības ilgums krietni pārsniedz ierasto Krievijas satelītu darbības ilgumu, un tas bija galvenais balsts valdības plānam nākamo sešu gadu laikā attīstīt televīzijas pārraidi Krievijā, klāstīja ministrija.

"Plāna termiņi netiks mainīti," norādīja ministrija, atklājot, ka satelīta vietā tiks izmantoti virszemes tīkli.

"Roskosmos" piektdien atteicās apstiprināt, vai satelīts ir neatgriezeniski zaudēts vai arī to, vai tam neizdevās atvienoties no raķete.

Avots "Roskosmos" laikrakstam "Izvestija" teica, ka satelīts "visticamāk jau ir nokritis uz Zemes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!