Krievija vēlas paaugstināt maksu par astronautu transportēšanu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) un no tās, otrdien paziņoja Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītājs Anatolijs Perminovs.

"Kosmosa aģentūru vadītāju tikšanās laikā Tokijā es vēlos pārrunāt transporta uzturēšanu braucieniem uz staciju," ziņu aģentūra "Interfax" citē Perminovu. "Mēs esam vienojušies, ka līdz 2012.gadam par to būs atbildīga Krievija. Bet kā būs pēc tam? Atvainojiet, bet tādā gadījumā cenām būtu jābūt pilnīgi citādām."

Ja ASV, kā plānots, šogad pārtrauks savu laiku nokalpojušo kosmosa kuģu izmantošanu, vienīgā iespēja, kā uz SKS un no tās nogādāt stacijas sešu cilvēku lielo apkalpi, būs sadarbība ar Krieviju un citām valstīm.

"Roskosmos" un ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) noslēgušas sadarbības līgumu 306 miljonu dolāru (157,89 miljonu latu) apmērā par sešiem braucieniem uz SKS 2012. un 2013.gadā, tādējādi ASV par viena astronauta transportēšanu Krievijai maksās 51 miljonu dolāru (26,31 miljonu latu).

Tomēr šķiet, ka Krievija vēlas arī paplašināt kosmosa tūrisma biznesu, kas budžetā ienes 35 miljonus dolāru (18,06 miljonus latu) par katru cilvēku.

Sākotnēji bija paredzēts, ka SKS darbosies līdz 2015.gadam un tad, līdzīgi kā tas bija ar tās priekšgājēju, nonāks okeāna dzīlēs, taču projektā iesaistītās 16 valstis šobrīd apspriež iespēju stacijas mūžu pagarināt līdz 2020.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!