Ziemeļkoreja sākusi iepildīt degvielu savā raķetē, kuras starts gaidāms 4. - 8. aprīlī, vēsta telekanāls CNN, atsaucoties uz vārdā neminētu ASV militārpersonu.

Ziemeļkoreja apgalvo, ka gatavojas palaist komunikāciju satelītu, tomēr ASV un to sabiedrotie Āzijā uzskata, ka patiesībā Ziemeļkoreja grib veikt tāla darbības rādiusa raķetes "Taepodong-2" izmēģinājumu.

Degvielas uzpildīšanas sākšana apstiprinātu to, ka komunistiskā valsts sākusi pēdējos sagatavošanās darbus raķetes palaišanai.

Kā ziņots, Ziemeļkoreja trešdien draudēja notriekt ASV izlūkošanas lidmašīnas, ja tās pārkāps valsts gaisa telpu, lai novērotu gaidāmo raķetes palaišanu.

Phenjana apsūdz ASV, ka tās lidmašīnas pastiprinājušas lidojumus pār Ziemeļkorejas ziemeļaustrumu reģionu, kur startam tiek gatavota raķete.

Kā liecina novērojumi, Ziemeļkoreja raķeti jau pārvietojusi starta pozīcijā

Phenjana iepriekš paziņojusi, ka jebkādi mēģinājumi notriekt tās raķeti tiks uzskatīti par kara pieteikumu.

ASV izlūkdati liecina, ka startam sagatavotajai raķetei ir apaļas formas gals, kāds parasti ir raķetei ar satelīta kravu, pavēstīja ASV aizsardzības struktūru amatpersonas, ka vēlējās palikt anonīma.

Apaļas formas augšgals ir mūsdienu standarts militāro un komerciālo satelītu palaišanai, norāda eksperts. Līdzīgu dizainu izmanto ASV, Krievija, Ķīna un Eiropas Kosmosa aģentūra.

Ar kaujas galviņu aprīkotai raķetei purngals būtu izteiktas konusa formas, skaidro eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!