Romas katoļu baznīca ASV pērn izmaksājusi 615 miljonus ASV dolāru (282,29 miljonus latu) kompensācijās seksuālas izmantošanas upuriem, kas bērnībā cietuši no garīdznieku seksuālās vardarbības, teikts ikgadējā ASV Katoļu bīskapu konferences ziņojumā.
526 miljoni dolāru izmaksāti mierizlīgumos, lai izbeigtu upuru uzsāktās tiesas prasības. Aptuveni 23 miljoni dolāru izlietoti upuru rehabilitācijai un apsūdzēto pārkāpēju atbalstam un aptuveni 60 miljoni dolāru baznīca samaksājusi par juristu pakalpojumiem.

Kompensāciju kopējā summa ir divas reizes lielāka nekā iepriekšējā gadā izmaksātā.

Pagājušajā gadā iesniegtas 689 jaunas apsūdzības par bērnu seksuālu izmantošanu katoļu baznīcā. Pārsvarā gadījumos pārkāpumi notikuši pirms vairākiem desmitiem gadu.

Lielākā daļa katoļu garīdznieku upuru bijuši zēni un vairāk nekā puse no viņiem seksuālo vardarbību piedzīvojuši vecumā no 10-14 gadiem.

ASV Katoļu bīskapu konference, izdodot ikgadēju ziņojumu, uzrauga Bērnu aizsardzības hartas ievērošanu. Hartu ASV katoļu bīskapi pieņēma 2002.gadā, kad katoļu baznīcā dziļu krīzi izraisīja Bostonas arhibīskapa atzīšanās, ka viņš aizsargājis priesterus, zinot, ka viņi savā baznīcā seksuāli izmanto bērnus.

Ziņojumā teikts, ka par bērnu seksuālu izmantošanu ASV kopš piecdesmitajiem gadiem apsūdzēti vairāk nekā 5000 priesteri, kas veido 12% no ASV 41500 priesteriem.

Seksuālās izmantošanas skandāls Romas katoļu baznīcai ASV izmaksājis vairākus miljardu ASV dolāru. Vairāki priesteri ir notiesāti un vismaz četras bīskapijas ir bankrotējušās pēc kompensāciju un sodu nomaksas.

Daudzus desmitus gadus no priesteru uzmākšanās cietušie upuri ir klusējuši. Retās sūdzības, kas tika iesniegtas katoļu baznīcas vadībai, tika apklusinātas un apsūdzētie priesteri diskrēti pārcelti uz citu draudzi, kur bieži vien turpināja bērnu seksuālu izmantošanu.

Nopietnākais skandāls ASV Romas katoļu baznīcas vēsturē sākās 2002.gadā ar tiesas procesu pret bijušo Bostonas apgabala priesteri Džonu Gouenu, kurš notiesāts par uzmākšanos vairāk nekā 130 cilvēkiem 30 gadu laikā.

Skandāla centrā nokļuva Bostonas kardināls Bernards Lo, kurš atzina, ka aizsargājis priesterus, kuri seksuāli izmantojuši bērnus, un vairākkārt pārcēlis viņus uz citām draudzēm, lai slēptu notikušo.

Šī šokējošā lieta izraisīja liecību lavīnu, daudziem stāstot par bērnībā piedzīvoto seksuālo vardarbību no garīdznieku puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!