Foto: F64
18. novembrī, ar plašu programmu Rīgā, visā Latvijā un pasaulē tiks svinēta Latvijas valsts proklamēšanas 100. gadadiena, kuras svinīgajiem notikumiem par godu ikviens aicināts apvilkt rakstainus cimdus. Ar rakstainiem cimdiem Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs sveiks ikvienu 2018. gada 18. novembrī Latvijā dzimušo bērnu.

16. novembrī cimdi tiks nogādāti un nodoti Rīgas Dzemdību nama vadībai un ar Latvijas pasta atbalstu aizvesti uz 19 dzemdību iestādēm visā Latvijā.

"Daudzu gadsimtu gaitā Latvijas teritorijā ir izveidojušās bagātīgas cimdu adīšanas, valkāšanas un dāvināšanas tradīcijas. Cimds ir ne tikai sadzīves, bet arī rituāla priekšmets, ko dāvināja cilvēka dzīves svarīgākajos brīžos – kristībās, kāzās, bērēs, apliecinot tuvinieku labvēlību un simboliski apzīmogojot lielo notikumu.

Latviešu cimdi ir pārlaicīga vērtība – tie pastarpināti stāsta par Latvijas vēsturi, jo bijuši nepieciešami gan strēlnieku kaujās, gan tālajā Sibīrijā, gan tepat Latvijā, ikdienas darbus darot. Cimda adītājs rakstos iekodēja senču zināšanas un ievija spēka zīmes: sauli, kādu no krustiem, ausekli, zalkti, kas valkātājam dāvāja ne tikai siltumu un skaistumu, bet arī aizsardzību," raksta simtgades biroja pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!