Foto: Publicitātes foto
Latvijas Simtgades festivāls "Latvijas Goda aplis" 14. septembrī ciemosies Ozolnieku novadā, kad tiks atklāts jaunais Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes memoriālais muzejs Salgales pagasta "Aučos", portālu "Delfi" informē biedrības "Staro 100" pārstāvji.

Pasākumā "Latvijas Goda aplis" ar īpašas hologrammas palīdzību nodos sveicienu viesiem no paša Jāņa Čakstes.

Jaunā muzeja ēka uzcelta no jauna un atrodas bijušās kalpu ēkas vietā pagalmā līdzās Čakstes dzimtas mājām "Auči". Būvdarbi tika uzsākti jau pērnā gada pavasarī, lai līdz Jāņa Čakstes dzimšanas dienai 14. septembrī valsts simtgades svinību gadā memoriālais muzejs tiktu laikus pabeigts.

Svētku dienā muzeja oficiālajā atklāšanā pulksten 14 piedalīsies gan esošais, gan bijušie Latvijas Valsts prezidenti un citi Goda viesi, taču uz jaunā muzeja ekspozīcijas bezmaksas apskati no pulksten 17 aicināts ikviens interesents.

Jānis Čakste bija Latvijas Valsts prezidents laikā no 1922. 14. novembra līdz 1927. gada 14. martam. Jaunajā muzejā apskatāms gan viņa darba kabinets, gan informatīvi un uzskatāmi izsmeļoša ekspozīcija par Čakstes dzimtu. Ekspozīcijas veidotāji pieturējušies pie trim galvenajiem atslēgas vārdiem – personība, demokrātija un dzimta. Stāsts par "Auču" saimniecību un dzimtas likteņiem spilgti iezīmē, ko nozīmējis būt latvietim dažādajos laiku griežos. Blakus muzeja ēkai iestādītas arī jaunas kastaņu un liepu alejas, kā arī ābeļdārzs. Abu jauno aleju krustojumā uzlikts piemiņas akmens ar uzrakstu "Latvijai".

"Eiropas kultūras mantojuma dienu 2018" pasākumu ietvaros Čakstes memoriālais muzejs būs atvērts arī 15. un 16. septembrī no pulksten 10 līdz 17.

Pēc Čakstes dzimtas iniciatīvas memoriālais muzejs "Aučos" tika izveidots jau 1999. gadā, taču tagad jaunajā ēkā tapusi jauna, plašāka un pārskatāmāka ekspozīcija. To kopā ar "H2E" dizaina biroju veidojusi Jāņa Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste, kura būs atklāšanas svinību Goda saimniece. Viņa dzimusi un uzaugusi Zviedrijā, pēc izglītības ir juriste un strādājusi kā ministru padomniece Latvijas vēstniecībā Stokholmā. Tagad viņa dzīvo gan Zviedrijā, gan Latvijā.

Festivālu "Latvijas Goda aplis" rīko biedrība "Staro 100". Šis pasākums tapis sadarbībā ar Ozolnieku novada pašvaldību. Plašāka informācija atrodama festivāla "Latvijas Goda aplis" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!