Foto: LETA

Saistībā ar līdz šim Latvijas vēsturē lielākās kokaīna kravas – divu tonnu – aizturēšanu Koknesē drošības līdzeklis – apcietinājums, piemērots vēl vienam cilvēkam, otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1:1" sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Jau vēstīts, ka 8. janvārī Valsts policija sadarbībā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrāciju, Ekvadoras policiju un Valsts policijas pretterorisma vienību "Omega" Kokneses novadā uzgājusi kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo – "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu.

Valsts policija šajā lietā iepriekš aizturēja piecus Latvijas pilsoņus. Trīs personām tika piemērots apcietinājums, bet pārējiem, kuriem bija mazāka līdzdalība šajā noziegumā, noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Ķuzis otrdien LTV sacīja, ka šobrīd, bez iepriekšminētajām piecām personām, vēl viena persona aizturēta un apcietināta. Izmeklēšanā veiktas vairāk nekā 17 kratīšanas un vairāk nekā 20 citas izmeklēšanas darbības, kas liecina – notiek aktīvs darbs.

Ķuzis sacīja, ka visi šajā lietā iesaistītie ir Latvijas valstspiederīgie, viņi dzīvo, uzturas un strādā Latvijā. Arī sestais aizturētais, kuram tagad piemērots apcietinājums, ir Latvijas iedzīvotājs, kurš bijis saistīts ar šīs kravas virzību.

Policijas priekšnieks atzina, ka cīņa ar nelegālu narkotisko vielu apriti nav vienas valsts jautājums. Latvijā divas tonnas kokaīna nonākušas pa ceļam uz citu valsti. Šobrīd tas ir izmeklēšanas jautājums – noskaidrot, uz kuru valsti, un pie tā policija strādā.

Vaicāts par kokaīna kravas likteni, Ķuzis sacīja, ka, visticamāk, kad tiks saņemtas visas ekspertīzes, analīzes par apreibinošās vielas sastāvu, tiks pieņemts lēmums par iznīcināšanu.

Uz jautājumu kā kokaīns tiks iznīcināts, Ķuzis atbildēja, sakot: "Es domāju, ka mēs kaut ko domāsim", piebilstot, ka tik liels narkotiku apjoms līdz šim nav ticis aizturēts, tāpēc īstas skaidrības par to, kā šīs divas tonnas kokaīna iznīcinās, nav.

Jau vēstīts, ka Ekvadoras policijas mājaslapā izplatītajā paziņojumā teikts, ka Kokneses saimniecībā uzietās divas tonnas kokaīna Eiropā ievestas paslēptas kuģa konteinerā, kura pavaddokumentos bija norādīti pārtikas produkti.

Paziņojumā skaidrots, ka ferma kalpojusi kā "loģistikas centrs" narkotiku tālākai izplatīšanai Eiropā. Tāpat paziņojumā norādīts, ka operatīvo darbību rezultātā Latvijā aizturēti pieci cilvēki - Jānis B., Andris E., Edgars E., Imants B. un Agris V.

Atbilstoši Ekvadoras policijas publicētajām lomu sadalījumam Andris E. bijis fermas īpašnieks, savukārt Jānis B. un Edgars E. nodarbojušies ar kravas pārkraušanu, bet Imants B. nodrošinājis drošību. Turpretim Agrim V. nav norādīta loma noziedzīgajā nodarījumā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Andris E. ir Andris Elsts, savukārt Edgars E. ir Edgars Elsts, kuriem Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 9. janvārī kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!