Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa krimināllietā par 24 000 eiro vērtu ordeņu un nozīmīšu nolaupīšanu, pielietojot vardarbību, apsūdzētās piecas personas lēmusi sodīt ar reālu cietumsodu.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izskatījusi krimināllietu, kurā Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore apsūdzēja piecas personas par organizētā grupā izdarītu svešas kustamas mantas nolaupīšanu lielā apmērā, kas saistīta ar vardarbību. Tas ir par sevišķi smagu noziegumu pēc Krimināllikuma 176. panta 3. daļā

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētie izveidojuši organizētu grupu un savstarpēji vienojušies par lomu un pienākumu sadali, lai mantkārīgā nolūkā īstenotu laupīšanu lielā apmērā. Vienotu un saskaņotu darbību rezultātā, darbojoties pēc iepriekš izstrādāta plāna, 2017. gada 8. oktobrī Rīgas centrā, pielietojot vardarbību, apsūdzētie cietušajam nolaupījuši somu ar kolekcijas ordeņiem, medaļām un nozīmītēm 24 567 eiro vērtībā.

Šā gada 16. janvārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa taisīja notiesājošu spriedumu. Saskaņā ar to visas piecas apsūdzētās personas atzītas par vainīgām viņiem inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un visām piecām personām piemērots reāls brīvības atņemšanas sods. Attiecīgi galīgie sodi noteikti brīvības atņemšana uz pieciem gadiem, uz trīs gadiem deviņiem mēnešiem un trīs personām uz trīs gadiem sešiem mēnešiem. Visām personām arī piemērota probācijas uzraudzība no viena līdz trīs gadiem.

Vienlaikus no vainīgajām personām solidāri piedzīts cietušā pieteiktais materiālais kaitējums 22 535 eiro apmērā un morālais kaitējums 3000 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka pērn vasarā Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore tiesai nodeva krimināllietu, kurā par vardarbīgu laupīšanu lielā apmērā organizētā grupā pie kriminālatbildības sauktas piecas iepriekš sodītas personas.

Krimināllikuma 176. panta 3. daļa par laupīšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētie izveidojuši organizētu grupu un savstarpēji vienojušies par lomu un pienākumu sadali, lai mantkārīgā nolūkā izdarītu laupīšanu lielā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!