Foto: DELFI

Ja likumdevējs atbalstīs likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, Nils Ušakovs (S) vērsīsies Satversmes tiesā, žurnālistiem trešdien, 19. decembrī, teica mērs.

"Tas tiks apstrīdēts Satversmes tiesā. Ir bijuši precedenti, kad esam uzvarējuši Satversmes tiesā. Ja Saeima pieņems antikonstitucionālu lēmumu, vajadzētu skatīt jautājumu par pašas Saeimas atlaišanu," teica Ušakovs.

Viņš ieteica pašvaldību lietu ministram Kasparam Gerhardam (NA) pieturēties pie pozīcijas, ko viņš medijiem atklāja pirms sestdien notikušā Nacionālās apvienības kongresa. Proti, Gerhards tad teicis, ka neredz pamatu atlaist Rīgas domi.

Ušakovs arīdzan ir nobažījies par Aivaru Draudiņu, kurš Rīgas domes atlaišanas gadījumā kļūtu par pagaidu administrācijas vadītāju. Mērs uzskata, ka Draudiņam ir slikta reputācija.

"Draudiņš vairākkārt ir pieķerts koruptīvās darbībās, interešu konflikta situācijā, viņam ir garš saraksts ar dažādiem skandāliem un tiesu procesiem," skaidroja Ušakovs. "Vadot Rīgas domes Vides komiteju, viņa reputācija bija tik slikta, ka pat viņa paša partijas biedri neriskēja viņu iekļaut nākamo vēlēšanu sarakstā. Bet tagad šis cilvēks raksta likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu un pretendē pārvaldīt galvaspilsētu."

Draudiņš iepriekš kandidējis gan Saeimas, gan Rīgas domes vēlēšanās no "Tēvzemei un Brīvībai" un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" sarakstiem.

Ušakova paziņojuma laikā pie Rīgas domes sēžu zāles bija pulcējušies aptuveno 10 cilvēki, tostarp opozīcijas deputāti, kuri turēja plakātus un ar saukļiem aicināja mēru atkāpties.

Vēstīts, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) otrdien, 18. decembrī, neiekļāva valdības darba kārtībā Gerharda prezentēto likumprojektu. Nākamā valdības sēde notiks vien nākamgad.

Šeit var iepazīties ar ministrijas argumentāciju, tostarp pārmetumiem Rīgas pašvaldībai par nepotismu un nihilistisku attieksmi pret tiesiskumu.

Vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Gerhardam šāda likumprojekta virzīšanu nedēļas nogalē notikušajā NA kongresā uzdeva paša partija. Lai gan pirms kongresa Gerhards medijiem teica, ka neredz iemeslu atlaist Rīgas domi un aicināja nevadīties pēc emocijām vien, pēc partijas uzdevuma viņš retoriku mainīja, sakot, ka vērtēs iespējas Rīgas domi atlaist.

Gerharda vadītā ministrija pēc masu medijos izskanējušās informācijas par "Rīgas satiksmi" ir sākusi situācijas izvērtēšanu, portālu "Delfi" informēja politiķa preses sekretāre Santa Vaļuma.

Tiesībsargājošās institūcijas ministrijai nav sniegušas informāciju, tāpēc tuvākajā laikā ministrija to pieprasīs pati, lai varētu pilnvērtīgi izvērtēt pašvaldības amatpersonu atbildību.

Rīgas mērs uz Gerharda likumprojektu raugās skeptiski, jo neredz tam tiesisku pamatu. Viņš skaidroja, ka tiesiskums balstās taisnīgā un vienlīdzīgā pieejā, piebilstot, ka nav iespējams runāt tikai par Rīgu, ja ir tādi piemēri kā Jūrmalas pašvaldība, Ventspils pašvaldība un arī Daugavpils pašvaldība.

Tagadējais Rīgas domes sasaukums strādā kopš 2017. gada jūnija. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess ir par 2013. – 2016. gadā veiktajiem pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem.

Otrdien KNAB veica procesuālās darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas, tostarp arī nu jau bijušā Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) dzīvesvietā. Pirmdien, 17. decembrī, Ameriks savas, partijas un Rīgas domes reputācijas vārdā atkāpās no vicemēra amata, taču turpinās darbu pašvaldībā kā ierindas deputāts.

Vēstīts, ka KNAB sāktajā kriminālprocesā apcietināti seši no septiņiem aizdomās turētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!