Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) būtu jāievēro konsekvence un jārosina Daugavpils domes atlaišana, līdzīgi kā tas tiek darīts ar Rīgas domi, pauda bijušās Daugavpils mērs, tagadējais deputāts Andrejs Elksniņš (S).

Deputāts uzskata, ka dome nav darboties spējīga, jo tā teju mēnesi darbojas bez mēra, tiek atlikti pilsētai būtiski jautājumi, turklāt domes darbības laikā jau notikuši divi apvērsumi. Elksniņš joprojām uzstāj, ka nepieciešams rīkot domes ārkārtas vēlēšanas, taču oficiālu pieprasījumu Gerhardam neplāno iesniegt, jo šādu nostāju esot paudis gan masu medijiem, gan sociālajos tīklos.

"Ministram būtu jāievēro konsekvence, jārīkojas atbilstoši likumam un jārespektē tiesiskā paļāvība," klāstīja Elksniņš, paužot viedokli, ka problēmas Daugavpils domē ir pat lielākas nekā galvaspilsētā, jo Rīgas dome turpina darbu mēra vadībā un spēj pieņemt lēmumus.

Lai arī "Saskaņa" jau mēģinājusi boikotēt domes sēdes, lai ministram būtu pamats domi atlaist nenotiekošo sēžu dēļ, šādas darbības deputāti neturpinās, jo pārējie domē ievēlētie politiskie spēki vismaz atklāti ideju par ārkārtas vēlēšanām neatbalsta un sēdes apmeklē, piebilda Elksniņš.

Savukārt dialogu par jaunas koalīcijas veidošanu esošajā sastāvā "Saskaņa" varētu sākt vien tad, ja no citiem deputātiem sajustu vēlmi cīnīties pret korupciju un strādāt pilsētas labā, taču pašlaik šādu indikāciju neesot, apgalvoja politiķis.

Elksniņš arī pauda, ka pirms mēneša no amata gāztajam pilsētas mēram Rihardam Eigimam ("Mūsu partija"), ko pēc neoficiālas informācijas aizturējis Korupcijas novēršanas apkarošanas birojs (KNAB), būtu jānoliek deputāta mandāts.

Ar pašu Eigimu aģentūrai LETA otrdien sazināties neizdevās, jo viņa telefons bija izslēgts.

Jau vēstīts, ka KNAB otrdien lietā par par 10 000 eiro kukuļa pieprasīšanu aizturējis bijušo Daugavpils mēru Eigimu, liecina aģentūra LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB informēja, ka septembrī tas sācis kriminālprocesu par to, ka Daugavpils domes amatpersona pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā no fiziskas personas saistībā ar Daugavpils domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā. Patlaban aizturētas divas personas un birojs šajā lietā otrdien veica procesuālās darbības Daugavpils domē.

Avoti domē apstiprināja, ka KNAB sāktais kriminālprocess saistīts ar 4 miljonus vērtiem divu izglītības iestāžu pārbūves iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta SIA "Modus būve". Ar pašu uzņēmumu aģentūrai LETA sazināties otrdien neizdevās.

Tāpat vēstīs, ka Daugavpils dome jau teju mēnesi strādā bez priekšsēdētāja. 22. novembrī līdzšinējais mērs Eigims negaidīti no amata tika gāzts. Domes sēdē diskusijas par šo jautājumu nebija un lēmums tika pieņemts dažu minūšu laikā. Arī Eigims neizmantoja iespēju izteikties.

Daugavpils pilsētas domē ir pārstāvētas trīs partijas. Koalīcijā līdz šim strādāja četri "Mūsu partiju" pārstāvoši deputāti un seši Latgales partijas deputāti, tomēr oktobrī Latgales partija paziņoja par izstāšanos no koalīcijas.

Decembra sākumā Eigims apgalvoja, ka sarunās par jauna Daugavpils mēra izraudzīšanos ir iesaistīta Latgales partija un "Saskaņa", bet "Mūsu partija" ir atstāta ārpus tām.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iepriekš norādīja, ka par Daugavpils domes rīcībspēju jeb nespēju veidot konstruktīvu darbu var gadījumā, ja pašvaldība nevar nodrošināt trīs kārtējās sēdēs pēc kārtas.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", Saeima var atlaist domi, ja tā atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta noteikumus vai arī nepilda tiesas spriedumus vai arī, ja tā atkārtoti pieņem lēmumus un veic darbības jautājumos, kas ir Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu vai tiesas kompetencē.

Tāpat domi var atlaist tad, ja tā divu mēnešu laikā pēc sanākšanas uz pirmo sēdi vai pēc attiecīgo amatpersonu vai institūciju atkāpšanās nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju, viņa vietnieku vai pastāvīgās komitejas, kā arī, ja tā nav spējīga pieņemt lēmumus sakarā ar to, ka trīs sēdēs pēc kārtas tajās nepiedalās vairāk nekā puse no attiecīgās domes deputātu kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!