Foto: LETA

Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) būtu pareizi atkāpties, ''jo pašvaldības vai jebkura uzņēmuma vadītājs atbild par konkrētās iestādes vai pašvaldības darbu'', otrdienas vakarā Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Šādā situācijā būtu lēnam jāiet, un tas tiešām notiek diemžēl tikai lēnām, uz Rietumu politikas standartiem, ka šādās situācijās politiķi, ja par viņiem izskan kaut kāds bažas par rīcībām, tad viņi pieņem lēmumu atkāpties," raidījumā skaidroja Vējonis.

Taujāts par to, kā vērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) tapušo likumprojektu par Rīgas domes (RD) atlaišanu, prezidents norādīja, ka, tas ir valdības jautājums, vienlaikus uzsverot, ka, ''lai pieņemtu tiesisku lēmumu jābūt juridiskam pamatojumam'' un tas nevarot būt politisku motīvu vadīts lēmums.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka RD deputāti jau divas reizes balsojuši par neuzticības izteikšanu Ušakovam. Otrdien, 18. decembrī, notikušajā sēdē opozīcijai Rīgas mēru gāzt no amata neizdevās. Savukārt piektdien, 14. decembrī, Ušakovs pats noorganizēja balsojumu par viņa atstāšanu amatā, taču opozīcijas deputāti šo sēdi atstāja, jo uzskatīja, ka pieņemtajam lēmumam nebūtu juridisko seku.

Portāls "Delfi" ziņoja, ka pirmdien, 17. decembrī, no amata atkāpās Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR). Viņš skaidroja, ka lēmumu pieņēmis Rīgas domes, partijas un paša reputācijas vārdā.

Ziņots, ka KNAB par kukuļošanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumos sāktajā krimināllietā kratīšana veikta arī Amerika dzīvesvietā.

KNAB iepriekš informēja, ka otrdien, 11. decembrī, veicis neatliekamas procesuālas darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas. Krimināllietā KNAB aizturēja septiņas personas un sešām no tām tiesa piemēroja apcietinājumu.

Kukuļošana trijos "Rīgas satiksmes" iepirkumos bija iespējama, jo organizēta grupa vienojusies arī ar vārdā neminētām Rīgas domes amatpersonām, iepriekš skaidroja KNAB.

Piektdien, 14. decembrī, tiesa apcietināja bijušo "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu. Starp ceturtdien, 13. decembrī, apcietinātajiem ir uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks un Edgars Teterovskis. Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai, kura ir Teterovska biznesa partnere.

Raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka koruptīvā shēma darbojās šādi: vispirms ar ārzemju ražotāju bija jāpanāk vienošanās par sadārdzinātu līgumu. Kad nauda iemaksāta un sabiedriskais transports jau ripoja Rīgas ielās, starpību ražotājam bija jāmaksā ar "Rīgas satiksmi" saistītai privātfirmai, kas transportam sniedz garantijas remontu. Šī firma tālāk naudu skaitīja caur fiktīviem uzņēmumiem par neesošiem pakalpojumiem un galā kukulis tika sadalīts.

Uzņēmējs Martinsons minēts kā galvenais iespējamais organizators šajā jaunajā "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!