Foto: LETA

Tieslietu un Finanšu ministrijas saskaņojušas likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu un neiebilst pret tā izskatīšanu valdībā, apliecināja ministrijās.

Arī likumprojekta autore, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) informēja, ka saņemti Tieslietu un Finanšu ministrijas saskaņojumi.

Pēc VARAM paustā, Tieslietu ministrijas atzinumā norādīts, ka tā ir izskatījusi VARAM sagatavoto likumprojektu un atbalsta projekta virzību, aicinot izvērtēt arī institūcijām nepieciešamos finanšu resursus pašvaldību vēlēšanu īstenošanai.

Kā ziņots, VARAM valdībā ir iesniegusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā atrunāts arī domes turpmākais darbs tās atlaišanas gadījumā. Kā skaidroja ministrijā, veicot Rīgas domes pārraudzību likumā "Par pašvaldībām" noteikto pilnvaru ietvaros, tā konstatējusi vairākkārtējus normatīvo aktu pārkāpumus vairākās pašvaldības darbības jomās, kas esot sistemātiski veikti visa pašreizējā sasaukuma darbības laikā.

Pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) teiktā, esot paveikts apjomīgs darbs, lai skrupulozi izvērtētu Rīgas domes darbu, it sevišķi pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" pārraudzības un kontroles jomā. "Nav pieļaujama situācija, ka laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veic procesuālās darbības pašvaldības uzņēmumā, kur tiek minēts, iespējams, pat mākslīgs iepirkumu sadārdzinājums 5% līdz 7% apmērā – Rīgas dome neuzņemas atbildību par notiekošo, tā vietā sasaucot formālu sēdi "uzticības" izteikšanai priekšsēdētājam. Turklāt šis ne tuvu nav pirmais publiski izskanējušais skandāls saistībā ar iespējamām nelikumībām "Rīgas satiksmē"," norāda Gerhards.

Turpretim Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) uzskata, ka sagatavotais likumprojekts ir pamatots nevis ar tiesiskiem, bet politiskiem apsvērumiem un satur daudz apgalvojumu, kas netiek pamatoti ar konkrētiem faktiem, tāpēc ir vērtējams kā VL-TB/LNNK politiskais šovs.

Līdz šim vairākums Saeimā pārstāvēto partiju vārdos bijušas atbalstošas likumprojektam par domes atlaišanu, bet uzsvērušas, ka tam jābūt tiesiski pamatotam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!