Foto: LETA

Partijas "Gods kalpot Rīgai" valde pirmdien, 17. decembrī, lēma, ka vakantais Rīgas vicemēra amats jāieņem Oļegam Burovam, portālu "Delfi" informēja partijas valdes loceklis Mareks Gailītis.

Par labu Burovam partijas valde lēma, jo viņam ir ilga pieredze darbā, viņš daudzus gadus vadījis vienu no svarīgākajiem departamentiem – Īpašuma departamentu, paskaidroja Gailītis. Burovs šobrīd ir Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs.

Gailītis pastāstīja, ka valde izraudzījusies starp diviem kandidātiem – Burovu un Daini Turlo, kurš vada Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju.

Lēmums par atbalstu Burova kandidatūrai bija vienbalsīgs.

Abi pārējie iespējamie vicemēra amata kandidāti – Eiženija Aldermane un Vjačeslavs Stepaņenko – no kandidēšanas atteikušies. "Partijas valde jautāja visiem ievēlētajiem deputātiem, jo jebkurš ievēlētais deputāts var būt vicemērs. Ne tikai komiteju vadītāji, bet jebkurš deputāts. Aptaujājot visus ievēlētos deputātus, izkristalizējās, ka Aldermanes kundze un Stepaņenko īsti tomēr sevi neredz šajā amatā," paskaidroja Gailītis.

Gailītis portālam "Delfi" pastāstīja, ka GKR izvirzīs priekšnoteikumus turpmākajai sadarbībai ar "Saskaņu". Pirmais no tiem paredz tuvākajā laikā pārskatīt pašvaldības kapitālsabiedrību uzraudzību, tostarp "Rīgas namu pārvaldnieku". "Zinām, ka vairākās kapitālsabiedrībās šobrīd tukšās vietas. Aicināsim tajās konkursa kārtībā tuvākajā laikā iecelt labākos jomas profesionāļus, tai skaitā "Rīgas satiksmē", kur konkurss jāizsludina zibenīgi," norādīja GKR valdes loceklis.

Otrs GKR priekšnoteikums paredzētu labāku sadarbību ar Rīgas domes opozīciju, kas izpaustos kā frakciju padome. "Ceram, ka ar šo opozīciju tas izdosies. Uzskatām, ka darbam ar opozīciju ir jābūt konstruktīvākam. Šobrīd dažos jautājumos sadarbība komitejās bijusi gan labāka, gan sliktāka, bet daudzos jautājumos tai jābūt konstruktīvākai," paskaidroja Gailītis.

Trešais noteikums būtu pašvaldības budžeta apstiprināšana. "Nezinām, cik ilgi strādās šī dome. Neskatoties ne uz ko, pirmais darbs ir nākamā gada budžeta pieņemšana. Kamēr sagatavosim savu, cerēsim, ka vadība jau būs sagatavojusi. Bet mēs savas iespējas jau aptuveni zinām un ceram, ka to pieņemsim," paskaidroja Gailītis.

Plānots, ka Rīgas dome par Burova apstiprināšanu vicemēra amatā lems trešdien, 19. decembrī, kārtējā RD sēdē.

Vēstīts, ka GKR vicemēra amata kandidātu izraudzījās starp Burovu, Vjačeslavu Stepaņenko, kurš vada Mājokļu un vides komiteju, Eiženiju Aldermani, kura vada Izglītības, kultūras un sporta komiteju, kā arī Daini Turlo, kurš vada Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju.

Savu kandidātu iecerējušas izraudzīties arī Rīgas domes opozīcijas partijas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka līdzšinējais vicemērs Andris Ameriks (GKR) pirmdienas rītā paziņoja, ka atkāpjas no amata un darbu pašvaldībā turpinās kā ierindas deputāts.

Ameriks skaidroja, ka lēmumu pieņēmis Rīgas domes, partijas un paša reputācijas vārdā. Viņš arīdzan piebilda, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kriminālprocesā viņam nav piemērots nekāds statuss.

Ziņots, ka KNAB par kukuļošanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumos sāktajā krimināllietā kratīšana veikta arī Amerika dzīvesvietā. Pats Ameriks tikmēr apmeklējis "Latvijas lepnuma" ceremoniju.

KNAB iepriekš informēja, ka otrdien, 11. decembrī, veicis neatliekamas procesuālas darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas.

Kukuļošana trijos "Rīgas satiksmes" iepirkumos bija iespējama, jo organizēta grupa vienojusies arī ar vārdā neminētām Rīgas domes amatpersonām, iepriekš skaidroja KNAB.

Krimināllietā KNAB aizturēja septiņas personas un sešām no tām tiesa piemēroja apcietinājumu.

Piektdien, 14. decembrī, tiesa apcietināja bijušo "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu. Starp ceturtdien, 13. decembrī, apcietinātajiem ir uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks un Edgars Teterovskis. Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai, kura ir Teterovska biznesa partnere.

Savu kriminālprocesu sācis arī Polijas pretkorupcijas dienests (CBA), kas apcietinājis divus cilvēkus. CBA informēja, ka iepirkumos slēpts vismaz 800 000 eiro liels kukulis. KNAB vadītājs Jēkabs Straume raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka, visticamāk, kukulis bija lielāks.

KNAB arīdzan precizēja, ka KNAB un CBA izmeklē atsevišķus kriminālprocesus, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka koruptīvā shēma darbojās šādi: vispirms ar ārzemju ražotāju bija jāpanāk vienošanās par sadārdzinātu līgumu. Kad nauda iemaksāta un sabiedriskais transports jau ripoja Rīgas ielās, starpību ražotājam bija jāmaksā ar "Rīgas satiksmi" saistītai privātfirmai, kas transportam sniedz garantijas remontu. Šī firma tālāk naudu skaitīja caur fiktīviem uzņēmumiem par neesošiem pakalpojumiem un galā kukulis tika sadalīts.

Uzņēmējs Martinsons minēts kā galvenais iespējamais organizators šajā jaunajā "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā.

Pārstāvju tikšanās ar kukuļa shēmu autoriem Rīgā parasti notika Valdemāra ielā, kur atrodas Volkinšteina dēla vīna bārs. KNAB par korupciju iepirkumos uzzinājis no ierakstītām sarunām atpūtas kompleksā "Taureņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!