Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) valdībā iesniegusi nedēļas nogalē tapušo likumprojektu par Rīgas domes (RD) atlaišanu, kura anotācijā pašvaldībai pārmesta nihilistiska attieksme pret tiesiskumu un rīdzinieku interešu apdraudēšana.

VARAM likumprojekta anotācijā skaidro, ka Rīgas pilsētas pašvaldības darbā ir konstatējusi vairākkārtējus normatīvo aktu pārkāpumus daudzās jomās.

"Pārkāpumi izdarīti vairākkārtīgi un sistemātiski visā 2017. gada vietējo pašvaldību vēlēšanās ievēlētās Rīgas domes darbības laikā," rakstīts likumprojektā. Par iespējamiem pārkāpumiem ministrijai ziņojušas gan pašvaldības amatpersonas, gan privātpersonas. Pieprasot RD skaidrojumus, pārkāpumi apstiprinājušies vai arī skaidrojumi nav sniegti pēc būtības, uzsver ministrija.

VARAM arīdzan norāda, ka Rīgas pašvaldības amatpersonu darbībā ir vērojamas nepotisma pazīmes.

Ministrija piemin 2014. gada decembra Valsts kontroles vēstuli Rīgas domei, kurā pašvaldībai aizrādīts par personu atbildības neizvērtēšanu "Rīgas satiksmes" tarifu noteikšanā. Valsts kontrole arīdzan pārmeta, ka Rīgas dome neveic "Rīgas satiksmes" valdes atbildību šajā jautājumā.

"Par to, ka Rīgas dome nav nodrošinājusi labu pārvaldību ne "Rīgas satiksmē", ne arī citās pašvaldības kapitālsabiedrībās liecina gan neskaitāmas publikācijas plašsaziņas līdzekļos, gan Rīgas domes deputātu iesniegumi," minēts anotācijā.

VARAM konstatējusi, ka Rīgas dome pārkāpusi Eiropas Vietējo pašvaldību hartā un likumā "Par pašvaldībām" ierakstīto prasību darboties vietējo iedzīvotāju interesēs. Tāpat pārkāpts likuma "Par pašvaldībām" pants, kas liek domes darbībai un lēmumiem būt maksimāli lietderīgiem, atbilstošiem Satversmei un citiem likumiem, kā arī Ministru kabineta noteikumiem.

Rīgas dome pārkāpusi arī pienākumu racionāli un lietderīgi apsaimniekot pašvaldības kustamo un nekustamo mantu, secina VARAM.

Ministrija arīdzan norāda, ka Rīgas dome ir pārkāpusi valsts pārvaldes principus, kas nosaka publisku personu pakļautību likumam un tiesībām, pienākumu darboties normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros, savas pilnvaras izmantot tikai atbilstoši pilnvarojuma jēgai un mērķim, pienākumu darboties sabiedrības interesēs, kā arī labas pārvaldības principu.

"Pārkāpumi ir pieļauti visā pašvaldības domes attiecīgā sasaukuma darbības periodā un atkārtoti, tai skaitā ignorējot ministrijas norādīto par tiesisku rīcību pieļauto pārkāpumu novēršanai. Izdarīto pārkāpumu raksturs liecina par pašvaldības domes nespēju strādāt uz savu atbildību likumā noteiktajos ietvaros, pārkāpjot ne tikai likumus un Ministru kabineta noteikumus, bet arī pašas pašvaldības pieņemtos ārējos normatīvos aktus," skaidro VARAM.

Ministrija arīdzan satraucas par opozīcijas deputātiem, kuriem bieži vien "ir liegta pilnvērtīga iespēja iesaistīties domes darbā, jo netiek izsniegta visa nepieciešamā informācija kvalitatīvu un izsvērtu lēmumu pieņemšanai".

Likumprojektā Rīgas domes vadībai pārmesta "nihilistiska attieksme" par tiesiskumu, jo pašvaldība atteikusies atcelt tā sauktās "jautājumu kvotas".

Ministrija brīdina, ka Rīgas domes turpmāka darbība var apdraudēt rīdzinieku tiesiskās intereses un vajadzības, jo "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" darbība neliecina par spējām pašai atrisināt konstatētos pārkāpumus. Likumprojektā Rīgas domei pārmesta ieinteresētība nenoskaidrot un nesaukt pie atbildības vainīgos.

Likumprojektā uzsvērts, ka Gerhardam, veicot hierarhisko pārraudzību pār pašvaldību un domes priekšsēdētāju, konstatējot demokrātijas un tiesiskuma apdraudējumu, ir pienācīgi jāreaģē un apdraudējums jānovērš.

Ministrija secina, ka Rīgas domes darbība "ir ne tikai nelikumīga, bet arī neatbilstoša vietējās sabiedrības interesēm un veicina sabiedrības neuzticību vietējo pašvaldību spējai strādāt likumīgi un vietējo iedzīvotāju interesēs kopumā".

"Iepazīstoties ar dažādās interneta vietnēs publicētajiem komentāriem, secināms, ka sabiedrības vairākums atbalsta cīņu pret nelikumībām," noskaidroja ministrija.

Likums "Par pašvaldībām" nosaka, ka Saeimai atlaižot domi, pēc Ministru kabineta priekšlikuma ieceļ attiecīgajā administratīvajā teritorijā pagaidu administrāciju un nosaka, kādā termiņā jānotiek jaunām domes vēlēšanām.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pēc pirmdienas tikšanās ar Gerhardu šo likumprojektu atbalstīja "Jaunā Vienotība". Šodien notika arī Gerharda tikšanās ar ZZS. Ar citām partijām ministrs plāno tikties otrdien.

Saeimas "KPV LV" frakcijas vadītāja vietnieks Artuss Kaimiņš norādīja, ka, ja likumprojekts būs tiesiski argumentēts, tad politiskais spēks atbalstīs projektu.

Arī "Attīstībai/Par!" frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts norādīja, ka vispirms politiskajam spēkam ir jāpazīstas ar pašu likumprojektu. "Mums ir jāvērtē konkrētais likumprojekts, ir zināmi nosacījumi likumā, kā un kādos gadījumos, uz kāda pamata var atlaist ar Saeimas lēmumu Rīgas domi. Mēs šo likumprojektu neesam redzējuši," skaidroja politiķis.

"Vērtēsim. Skaidrs, ka situācija Rīgas domē ir nobriedusi. Tur ir jārīkojas. (..) Mēs nedrīkstam rīkoties pat ar labu nolūku ar prettiesiskām metodēm vai nepietiekami tiesiskām metodēm," uzsvēra "Attīstībai/Par!" frakcijas vadītāj Pavļuts.

Vēstīts, ka Kaspara Gerharda (NA) Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Gerhardam šāda likumprojekta virzīšanu nedēļas nogalē notikušajā NA kongresā uzdeva paša partija. Lai gan pirms kongresa Gerhards medijiem teica, ka neredz iemeslu atlaist Rīgas domi un aicināja nevadīties pēc emocijām vien, pēc partijas uzdevuma viņš retoriku mainīja, sakot, ka vērtēs iespējas Rīgas domi atlaist.

Gerharda vadītā ministrija pēc masu medijos izskanējušās informācijas par "Rīgas satiksmi" ir sākusi situācijas izvērtēšanu, portālu "Delfi" informēja politiķa preses sekretāre Santa Vaļuma.

Tiesībsargājošās institūcijas ministrijai nav sniegušas informāciju, tāpēc tuvākajā laikā ministrija to pieprasīs pati, lai varētu pilnvērtīgi izvērtēt pašvaldības amatpersonu atbildību.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) uz Gerharda likumprojektu raugās skeptiski, jo neredz tam tiesisku pamatu. Viņš skaidroja, ka tiesiskums balstās taisnīgā un vienlīdzīgā pieejā, piebilstot, ka nav iespējams runāt tikai par Rīgu, ja ir tādi piemēri kā Jūrmalas pašvaldība, Ventspils pašvaldība un arī Daugavpils pašvaldība.

Tagadējais Rīgas domes sasaukums strādā kopš 2017. gada jūnija. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess ir par 2013. – 2016. gadā veiktajiem pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem.

Otrdien KNAB veica procesuālās darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas, tostarp arī nu jau bijušā Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) dzīvesvietā. Pirmdien, 17. decembrī, Ameriks savas, partijas un Rīgas domes reputācijas vārdā atkāpās no vicemēra amata, taču turpinās darbu pašvaldībā kā ierindas deputāts.

Vēstīts, ka KNAB sāktajā kriminālprocesā apcietināti seši no septiņiem aizdomās turētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!