Foto: LETA

Nacionālā apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) kongresa iniciatīva gatavot likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu varētu negūt pietiekamu atbalstu Saeimā, uzskata Latvijas Universitātes (LU) prorektors un LU Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas vadītājs Jānis Ikstens.

Ja NA pārstāvis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspara Gerhards izpildīs kongresa aicinājumu un sagatavos likumprojektu, Saeimā to visticamāk neatbalstītu partijas "Saskaņas" deputāti, kā arī nav pārliecības, vai pārējās politiskās partijas būtu "par" šādu likumprojektu, teica Ikstens.

Viņš norādīja, ka no juridiskā viedokļa, lai likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu Saeimā būtu iespējams, nepieciešams fiksēt, ka Rīgas dome esošajā sastāvā ir atkārtoti nepildījusi vai pārkāpusi Satversmi, likumus, Ministra kabineta noteikumus vai nepildījusi tiesas spriedumus.

Savukārt no politiskā viedokļa Ikstens uzsvēra, ka Gerhards vienmēr ir bijis atturīgs jautājumos, kas attiecas uz Rīgas domes atlaišanu vai vispār uz iniciatīvām, kas ir vērstas pret Rīgas domi. Pēc Ikstena teiktā, tā vēsturiski vienmēr ir bijis, bet varbūt tagad būs citādāk.

"Kā arī, lai kādas kaismīgas runas netiktu teiktas NA kongresā, NA biedre un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece šogad pēc vēlēšanām amatā nonāca netieši ar "Saskaņas" atbalstu. Līdz ar to, visā šajā "muldēšanā" tas būtu jāņem vērā," uzsvēra Ikstens.

Viņaprāt, šāds aicinājums no NA puses ir "diezgan pliekana spēle uz publiku", kā arī "tas mazina ietekmi brīžos, kad runa būs par amatiem".

Ziņots, ka sestdien NA kongress pieņēma aicinājumu apvienību pārstāvošajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Gerhardam nākamnedēļ virzīt valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Rosinājumu balsot par šādu uzdevumu ministram izteica kādreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (NA), norādot, ka, lai būtu iespējams atvēlēt pienācīgus līdzekļus inovācijām un sociālajai sfērā, ir jātiek galā ar korupciju. Saistībā ar pašlaik aktuālajiem notikumiem Rīgas domē un "Rīgas satiksmē" arī Mūrniece norādīja, ka korupcija visvairāk traucē dzīvot labāk, bagātāk un ar lielāku pārliecību par rītdienu.

Gerhards pēc kongresa gan nesolīja, ka izpildīs partijas aicinājumu, tomēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) turpina izvērtēt situāciju. "Varu apsolīt, ka es kā ministrs rīkošos tiesiski - prettiesiskus lēmumus nepieņemšu," teica ministrs.

Gerhards norādīja, ka šonedēļ Rīgā notikušās aizturēšanas "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā sabiedrībā izraisījušas ļoti lielu negatīvu rezonansi. Tas noticis saistībā ar procesiem, par kuriem ticis ilgi runāts, bet līdz šim uz tiem nebija sekojusi tik asa rīcība. VARAM speciālisti pašlaik jau strādā pie tā, kāda varētu būt tiesiskā rīcība konkrētajā gadījumā, norādīja Gerhards.

"Ja mēs gribam dzīvot tiesiskā valstī, jābūt tiesiskam ietvaram un nevar tikt pieņemti prettiesiski lēmumi, kas pēc tam varētu tikt vai nu atcelti tiesās vai zaudēt spēku, kā rezultātā mēs vēl vairāk iedragātu ticamību tiesiskajiem procesiem Latvijā," pauda Gerhards.

Ministrija jau vairākus gadus vērtē Rīgas domes darbību, par dažādiem jautājumiem vēršoties Ģenerālprokuratūrā un Valsts kontrolē, atgādināja ministrs. Politiķis norādīja, ka divas reizes ir atcelti Rīgas domes saistošie noteikumi, tāpat divas reizes VARAM ir vērsusies Satversmes tiesā.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ir sākts kriminālprocess par amatpersonu kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistībā ar trim pašvaldības uzņēmuma SIA "Rīgas satiksme" (RS) veiktajiem iepirkumiem.

No KNAB skaidrotā izriet, ka kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un RS atbildīgajām amatpersonām, kā arī ar RS saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistīja fizisku personu un ar viņu saistītas personas. Šīs personas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošināja finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus, tādējādi nodrošinot kukuļu maksāšanu Rīgas domes un RS atbildīgām amatpersonām saistībā ar augstākminētajiem trim iepirkumiem.

KNAB arī norādīja, ka biroja sāktajā kriminālprocesā kukuļu summas veido procenti no kopējās noslēgtā līguma summas. Darbs, lai precizētu kukuļa summas KNAB kriminālprocesā, turpinās.

Vēstīts, ka KNAB izmeklētajā lietā par RS iepirkumiem tiesa drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi sešām no septiņām aizturētajām personām - RS valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoram Igoram Volkinšteinam, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonai Vladislavam Kozakam, citos kriminālprocesos figurējošajam uzņēmējam Mārim Martinsonam, Rīgas domes valdošās partijas "Gods kalpot Rīgai" biedram uzņēmējam Aleksandram Krjačekam un uzņēmējam Edgaram Teterovskim. Savukārt Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!