Foto: Reuters/Scanpix

Valsts policija (VP) šogad nopirkusi Eiroparlamentā par kaitniecisku atzīto "Kaspersky " antivīrusa programmu, bet nav turpinājusi to izmantot, jo Iekšlietu ministrija lēmusi no programmas atteikties, vēstīja raidījums "TV3 Ziņas".

VP šā gada martā īstenotā iepirkumā par elektronisko pierādījumu iegūšanas un analīzes programmatūras iegādi iekļāva arī daļu, kas prasīja piegādāt "Kaspersky Total Security" vai ekvivalentas licences.

Raidījumam VP norādīja, ka "Kaspersky" antivīrusu tā nopirkusi, taču nav paguvusi sākt to lietot, jo saņemta informācija, ka tā darīt nevajadzētu. Iekšlietu ministrija raidījumam apstiprināja, ka šovasar pieņemts lēmums "Kaspersky" programmatūru nelietot.

Vienlaikus ministrija atzina, ka līdz pat vasarai antivīrusa programmatūra pārbaudīja struktūrvienību sūtītos e–pastus. Tādējādi visa VP, Valsts Robežsardzes un citu institūciju sarakste teorētiski varēja nonākt Krievijas specdienestu rokās, skaidroja raidījums.

Šovasar noslēdzoties līgumam ar "Kaspersky", Iekšlietu ministrija iegādājās ASV ražotu antivīrusu "Symantec".

Vēstīts, ka "Kaspersky Labs" šogad atzina, ka 2014. gadā ir "nejauši" ieguvusi ar ASV Nacionālās drošības pārvaldi saistītus failus.

Izraēlas izlūkdienesti, kas izspiegojuši Krievijas valdības hakerus, atklājuši, ka tie izmanto uzņēmuma "Kaspersky Labs" antivīrusa programmu, kuru lieto 400 miljoni cilvēku visā pasaulē, ieskaitot ASV valdības iestādes.

Šovasar Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju par kiberaizsardzības jautājumiem, iesakot kā kaitnieciskus aizliegt Krievijas kiberdrošības uzņēmuma "Kaspersky Lab" produktus. Rezolūcija, kas gan nav juridiski saistoša, cita starpā aicina pārskatīt Eiropas Savienības institūcijās izmantoto datortehniku un programmatūru un apzināt potenciāli bīstamās programmas un ierīces, konkrēti pieminot "Kaspersky Lab" produktus.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rīcībā šobrīd nav pierādījumu, ka virtuālās vides drošības risinājumu izstrādātāja "Kaspersky Lab" antivīrusa programmatūra radītu drošības draudus vai veiktu kādas ļaunprātīgas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!