Foto: DELFI

Šobrīd nav pamata atlaist Rīgas domi, Latvijas Radio teica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Politiķis, komentējot NA kongresā pieņemto lēmumu viņam likt virzīt likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, teica, ka šobrīd tam nav pamata, jo turpinās izmeklēšana par kukuļošanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumos. Ja šāds pamats rastos, tad "to, protams, var darīt".

Gerhards norādīja, ka ministrija jau vairāku gadu garumā vērtē Rīgas domes rīcību, sadarbojās ar prokuratūru, Valsts kontroli, lūdz izvērtējumus, bet "pašlaik man nav uz rokām dokuments, kas būtu sagatavots tiesisks akts, lai atlaistu Rīgas domi, ko es varētu virzīt tālāk".

Ministrs pastāstīja, ka ministrija Rīgas domes darbā iejauksies, ja redzēs tam pamatu. Piemēram, ja domes vadība neievēro likumus vai tiesas lēmumus. Gerhards arīdzan uzsvēra, ka lēmumiem jābūt pamatotiem, nevis balstītiem uz emocijām.

Gerharda vadītā ministrija pēc masu medijos izskanējušās informācijas par "Rīgas satiksmi" ir sākusi situācijas izvērtēšanu, portālu "Delfi" informēja politiķa preses sekretāre Santa Vaļuma. Tiesībsargājošās institūcijas ministrijai nav sniegušas informāciju, tāpēc tuvākajā laikā ministrija to pieprasīs pati, lai varētu pilnvērtīgi izvērtēt pašvaldības amatpersonu atbildību.

Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Gerhards teica, ka saprot partijas biedru reakciju. Viņš pēc situācijas izvērtēšanas varētu izšķirties par labu vienam no diviem scenārijiem – atlaist mēru, ja viņš nav gana labi uzraudzījis "Rīgas satiksmes" valdes darbu, vai arī atlaist Rīgas domi kopumā, ja tās organizācija ir ļāvusi "notikt nebūšanām".

"Šonedēļ medijos izskanējusī informācija no tiesībsargājošajām institūcijām par iespējamām koruptīvām darbībām pašvaldības uzņēmumā ir skaidrs signāls par to, ka uzņēmumā notiek absolūti nepieļaujamas darbības, turklāt, iespējams, pat izkrāpjot līdzekļus. Turklāt katru gadu Rīgas dome papildina "Rīgas satiksmes" budžetu ar dotācijām vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā, kuru izlietojums nav sabiedrībai skaidri saprotams un pietiekami caurskatāms. Jau līdz šim ir izskanējuši vairāki skandāli, kas saistīti ar Rīgas pašvaldību un pašvaldības kapitālsabiedrībām – tā saucamā Nanoūdens lieta "Rīgas satiksmē", kā arī tā saucamā fiktīvo darbinieku lieta "Rīgas namu pārvaldniekā". Nedrīkst būt tāda situācija, ka pašvaldības uzņēmums nesaimnieciski izlieto pašvaldības līdzekļus, jo tie ir iedzīvotāju samaksātie nodokļi, un sabiedrībai ir tiesības zināt, kur šī nauda tiek izmantota," norādīja ministrs.

"Sabiedrības sašutums un jautājumi par notiekošo ir saprotami. Lai arī pašvaldības mēra rosinātā uzticības izteikšanas sēde vainagojās ar uzvaru domē, tas nebūt nenozīmē, ka sabiedrības uzticība pašvaldības vadībai nav būtiski iedragāta. Tas ir skaidrs signāls vēlētājiem. Jāuzsver, ka jau visu šo nedēļu mēs cītīgi strādājam pie situācijas izvērtēšanas. Ja tiks konstatēts prettiesisks normatīvo aktu pārkāpums no pašvaldības puses, es nekavējoties ierosināšu Rīgas domes atlaišanu valdībā. Manuprāt, Rīgas pašvaldībā situācija jau pēdējos gados ir saspīlēta, līdz ar to uzskatu, ka Rīgas domes atlaišana un jaunas vēlēšanas varētu nākt par labu pašvaldībai," skaidroja Gerhards.

Vēstīts, ka NA kongresā sestdien, 15. decembrī, pieņēma aicinājumu apvienību pārstāvošajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Gerhardam virzīt valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Rosinājumu balsot par šādu uzdevumu ministram izteica kādreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (NA), norādot, ka, lai būtu iespējams atvēlēt pienācīgus līdzekļus inovācijām un sociālajai sfērā, ir jātiek galā ar korupciju.

NA kongress apstiprināja aicinājumu Gerhardam attiecīgo likumprojektu virzīt valdībā Ministru kabineta nākamās nedēļas sēdē.

Portāls "Delfi" ziņoja, ka piektdien, 14. decembrī, Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) ar 32 koalīcijas frakciju deputātu balsīm nosargāja savu amatu. Parakstus par ārkārtas sēdes ierosināšanu, kurā skatītu mēra atbrīvošanu no amata, piektdien sāka vākt opozīcijas frakcijas, taču mērs šādu sēdi sasauca pats.

Šeit var lasīt portāla "Delfi" apkopojumu par iepriekšējiem Ušakova uzticības balsojumiem, kas organizēti gan par mēra lamāšanos sēdes laikā, gan Zolitūdes traģēdiju, gan balsojumu tā dēvētajā valodas referendumā un citām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!