Foto: LETA

Tā dēvētajā Latvijas Bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča krimināllietā viens no apsūdzētajiem, kurš iepriekš bija izvēlējies neliecināt, mainījis taktiku un sācis liecināt. Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, liecināt sācis pats Rimšēvičs.

Prokurore Viorika Jirgena ar Ģenerālprokuratūras preses sekretāres Aigas Eidukas starpniecību portālu "Delfi" informēja, ka turpinās pirmstiesas kriminālprocess, tāpēc par šī kriminālprocesa virzību šogad nav iespējams izlemt.

Procesa virzītāja skaidro, ka sākotnēji viens no šajā kriminālprocesā apsūdzētajiem pirmstiesas izmeklēšanas laikā, kad izmeklēšanas darbības kā procesa virzītājs veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), bija izvēlējies izmantot savas tiesības neliecināt.

Tāpēc pēc apsūdzību izsniegšanas prokurore Jirgena pieļāva, ka līdz 2018. gada beigām viņa varēs izlemt par minētā kriminālprocesa virzību.

Pēc apsūdzības izsniegšanas iepriekšminētais apsūdzētais savu aizstāvības taktiku mainījis un šobrīd liecina par visiem lietā noskaidrojamiem apstākļiem.

Tā kā apsūdzētā pratināšana vēl nav pabeigta, kā arī jāveic citas izmeklēšanas darbības, kas saistītas ar apsūdzētā sniegto liecību ticamības pārbaudi, tad joprojām turpinās pirmstiesas kriminālprocess.

Sīkākus komentārus prokurore šobrīd nesniedz.

Jau ziņots, ka tā dēvētajā Rimšēviča kukuļošanas krimināllietā prokurore amatpersonu apsūdzējusi par divām kukuļošanas epizodēm – viens bijis atpūtas brauciens uz Kamčatku apmaiņā pret palīdzību "Trasta komercbankas" akcionāram sagatavot atbildes Finanšu un kapitāla tirgus komisijai(FKTK), bet otrā kukuļošanas epizodē sākotnējā kukuļa summa bijusi pusmiljons eiro, no kuriem Rimšēvičs beigās saņēmis vien 250 tūkstošus eiro.

Rimšēvičs februārī tika atzīts par aizdomās turēto KNAB izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā esot vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots Martinsons. Uzņēmējam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB 18. jūnijā krimināllietas materiālus nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret Rimšēviču un uzņēmēju Martinsonu. Savukārt 28. jūnijā prokuratūra pieņēma lēmumu abām krimināllietā aizdomās turētajām personām uzrādīt apsūdzības. Rimšēvičam uzrādīta apsūdzība par kukuļņemšanu, savukārt uzņēmējam Martinsonam par kukuļņemšanas atbalstīšanu.

Rimšēvičam ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - drošības nauda, aizliegums ieņemt bankas prezidenta amatu, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Rimšēvičs iepriekš preses konferencē apgalvoja, ka nav vainīgs un tāpēc pats neatkāpsies no Latvijas Bankas prezidenta amata. Viņam inkriminētos noziegumus Rimšēvičs uzskata par atsevišķu baņķieru interesēs veiktu nomelnošanu. Viņa pienākumus pašlaik pilda Rimšēviča vietniece Zoja Razmusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!