Foto: LETA

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) piektdien pulksten 19 sasaucis domes ārkārtas sēdi, lai pārliecinātos, vai viņam joprojām ir domes deputātu vairākuma atbalsts, skaidroja domē.

Šādu lēmumu viņš pieņēmis, balstoties uz pēdējo dienu notikumiem SIA "Rīgas satiksme" (RS).

Ar šādu lēmumu viņš "aprauj" opozīcijas deputātu centienus savākt parakstus, lai rosinātu sasaukt sēdi par neuzticības izteikšanu Ušakovam.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sācis kriminālprocesu par trim RS veiktajiem iepirkumiem. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Birojā skaidroja, ka kriminālprocess sākts par RS 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā RS veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi Ušakovam ceturtdien iesniedza atlūgumus.

Uzņēmuma valdē strādāja Leons Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vadīs bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

Piektdien tapis zināms, ka KNAB aizturējis arī bijušo valdes locekli Bemhenu. Patlaban tiesa lemj, vai piemērot viņam apcietinājumu.

Balstoties uz pēdējo dienu notikumiem, Rīgas domes opozīcija bija sākusi parakstu vākšanu, lai rosinātu Ušakova atbrīvošanu no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!