Foto: F64

Valsts policijas (VP) izmeklētajā kriminālprocesā, kas izdalīts no tā sauktās "Rīgas satiksmes" (RS) "nanoūdens lietas", figurē divas personas.

Lietā ir divas personas, kurām ir piemērots statuss - "persona, pret kuru sākts kriminālprocess", pastāstīja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica, gan izmeklēšanas interesēs neatklājot, vai šīs personas nozieguma brīdī ieņēma kādus amatus RS.

Nevienai no šīm personām nav piemēroti drošības līdzekļi.

Lietas nodošana prokuratūrai tuvākajā laikā nav paredzama, jo lietas pašreizējā stadijā tiek iegūtas un pārbaudītas izmeklēšanu interesējošās ziņas par plašu laika periodu, norādīja Jurēvica.

Jau ziņots, ka RS birojā Rīgā 1.oktobrī ieradās VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki, kuri pārmeklēja atsevišķus kabinetus. Tāpat policija pabijusi arī pašvaldības uzņēmuma autobusu parkā Iļģuciemā.

ENAP priekšnieks toreiz žurnālistiem paziņoja, ka birojā notikusi kratīšana kriminālprocesā, kas ierosināts par krāpšanu lielā apmērā un tobrīd nebija aizturēta neviena RS amatpersona vai darbinieks.

Pāris dienas vēlāk prokuratūra apstiprināja, ka kratīšanas veiktas kriminālprocesā, kas izdalīts no tobrīd prokuratūras lietvedībā esošās tā dēvētās RS "nanoūdens" krimināllietas.

Izvērtējot tā dēvētajā RS nanotehnoloģiju krimināllietā iegūtās ziņas, šogad prokuratūrā 3.maijā pieņemts lēmums par kriminālprocesa sadalīšanu un jauna kriminālprocesa sākšanu, proti, iespējamu krāpšanu lielā apmērā. Izdalītais kriminālprocess tika nodots izmeklēšanai ENAP.

Jau ziņots, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, tostarp, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekšējos gados ierosinājis vairākus kriminālprocesus par iespējamiem noziegumiem RS.

RS "nanoūdens" lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt nākamā gada 27.maijā. Lietā apsūdzēts bijušais RS darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska. Šajā krimināllietā trīs personām inkriminēti divi noziedzīgi nodarījumi par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un divi noziedzīgi nodarījumi par legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā.

Papildus vienai no šīm personām inkriminēta arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas.

Ceturtajai personai inkriminēta krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļa legalizēšana.

Lai arī RS atzīta par cietušo, bet nav pieteikusi kaitējuma kompensāciju, kopumā RS par pirmo iepirkumu nodarīti zaudējumi 482 060 eiro apmērā, bet par otro iepirkumu 352 182 eiro apmērā.

KNAB darbinieki RS ieradās 2011.gadā, kad veica izmeklēšanu tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas krimināllietā. Šī lieta jau vairākus gadus ir izskatīšanā pirmās instances tiesā. Uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdušies bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un kādreizējais SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis, cits Bojāra tā laika padomnieks uzņēmējs Armands Zeihmanis un viņa sieva Vita Zeihmane, Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš, kā arī Agris Koroševskis un uzņēmējs Sergejs Zambers.

Tikmēr šonedēļ KNAB iepriekš sāktajā kriminālprocesā, kas saistīts ar trim pašvaldības uzņēmuma RS veiktajiem iepirkumiem aizturēja sešas personas. Lietā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Šajā lietā tiesa drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi piecām no sešām aizturētajām personām.

Šajā lietā apcietināti ir Kokinas kādreizējais biznesa partneris, dzīvesbiedrs Edgars Teterovskis, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Kozaks un vairākos citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons. Ar Martinsonu saistītā būvfirma SIA "Velve" iesaistīta RS ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības projektā.

Sestajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. KNAB arī nelūdza šai personai piemērot apcietinājumu. Šī persona ir Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonas Vladislava Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!