Foto: F64
Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" rosina Koalīcijas sadarbības padomi, pret kuru iepriekš asi iestājās partija "KPV LV", aizstāt ar Attīstības komiteju, liecina piektdien notiekošo starppartiju konsultāciju darba plāns.

"Jaunās Vienotības" sagatavotajā starppartiju konsultāciju darba plānā paredzēts, ka viens no tematiem, ko partijas piektdien pārrunās ir koalīcijas modelis. "Jaunā Vienotība" rosina, ka, "lai izskatītu iespējamas jaunas iniciatīvas vai nozaru reformas, valdību veidojošās partijas vienojas vispirms tās izskatīt un izdiskutēt īpašā Attīstības komitejā, kurā ir pārstāvētas visas valdību veidojošās partijas".

Tāpat "Jaunā Vienotība" rosina, ka atbildības jomas partijām tiek sadalītas pēc paritātes principa. Proti, vienādā apjomā katram koalīcijas partnerim, pieņemot, ka Saeimas priekšsēdētāja amats ir līdzvērtīgs ministra pozīcijai. Jāatgādina, ka Ministru kabinetu bez Ministru prezidenta veido vēl 13 ministriju ministri.

Paredzēts, ka valdību veidojošās partijas vienojas, ka vienīgi pēc konsensus principiem tiek pieņemti lēmumi par valsts budžetu, pilsonības un valodas jautājumiem, valsts eiroatlantiskā kursa nemainību. Plānots, ka šīs dienas sarunu laikā saraksts gan varētu tikt papildināts.

Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" jau ir iezīmējusi valdības darba prioritātes: finanšu sektora sakārtošana; tiesiskums un cīņa ar ēnu ekonomiku; izglītības reformas turpināšana; OIK likvidēšana; veselības aprūpes pieejamība iedzīvotājiem; kā arī administratīvi teritoriālā reforma.

Ziņots, ka partiju apvienība "Jaunā Vienotība" piektdien ar piecām partijām pārrunā iespēju izveidot valdību Krišjāņa Kariņa (JV) vadībā.

Plānots, ka starppartiju konsultācijās tiks pārrunāti tādi jautājumi kā koalīcija, valdības darbības pamatprincipi, valdības darba prioritātes, valdības deklarācijas veidošana, kā arī valdību veidojošo partiju redzējums par Ministru kabineta vēlamo struktūru un atbildības jomu sadalījumu.

Jāatgādina, ka jau desmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, nevainagojās panākumiem.

Trešais kandidāts, kuru uz augsto amatu bija pieteikusi partiju apvienība "Attīstībai/Par!", Artis Pabriks otrdien, kad 13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji devās pie Valsts prezidenta, lēma atteikties no Ministru prezidenta amata kandidāta nominācijas iespējas. Līdz ar šo lēmumu partiju apvienība lēma neuzturēt savu nomināciju uz šo augsto amatu.

Šobrīd valdības veidošanu uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Krišjānis Kariņš. Lai gan viņu Valsts prezidents nav nominējis kā premjera amata kandidātu, gatavību sākt valdības veidošanas sarunas sarunas Kariņa vadībā apliecinājuši pieci potenciālie sadarbības partneri: Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība, "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un Jaunā konservatīvā partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!