Foto: VADC

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) ar bažām par asins krājuma stabilitāti gaida pēcsvētku laiku, tāpēc jo īpaši aicina donorus decembrī ziedot asinis, portālu "Delfi" informēja VADC pārstāvis Jānis Vecvagars.

Vecvagars pastāstīja, ka svētku periodus VADC allaž gaida ar bažām par donoru aktivitāti un asins krājuma stabilitāti.

Līdz gada beigām asinis iespējams ziedot vēl astoņas dienas, atgādināja Vecvagars.

Piemēram, piektdien, 14. decembrī, Vecvagars aicina veltīt apmēram 30 minūtes sava laika, lai asinis ziedotu kinoteātri "Kino Citadele", kur notiks Donoru diena. Tur ziedotāji saņems divu eiro atlaidi biļešu iegādei uz filmu "Jaungada taksometrs".

Nākamnedēļ VADC mobilais autobuss būs izbraukumā pie Dailes teātra, Brīvības pieminekļa, Zemkopības ministrijas, lielveikaliem "Domina" un "Rīga Plaza".

VADC donorus pieņems arī starpsvētku periodā – 27. un 28. decembrī. Taču oficiālo svētku un brīvdienu periodā VADC ir slēgts.

Informācija par tuvākajiem izbraukumiem un regulārajām asins ziedošanas vietām atrodama šeit.

Ikviens donors, kurš nākamās nedēļas laikā asinis ziedos VADC Sēlpils ielā 9, saņems jauku pārsteigumu – ar mīlestību gatavotas, VADC darbinieku dekorētas, Liepkalnu maiznīcas piparkūkas un karsto dzērienu no Cido, pastāstīja Vecvagars.

Vecvagars atgādināja, ka asinis var ziedot, ja:

  • Esi 18 - 65 gadus vecs;
  • Sver ne mazāk par 50 kilogramiem;
  • Dienā pirms asins nodošanas neesi lietojis alkoholu;
  • Esi paēdis, izgulējies, atpūties, jūties labi;
  • Esi vesels un pēdējā laikā neesi slimojis;
  • Pirms tam esi lietojis veselīgu uzturu un daudz šķidruma;
  • Neesi nodevis asinis vismaz deviņas nedēļas, un gada laikā to jau neesi darījis četras reizes (attiecas uz sievietēm) vai sešas reizes (attiecas uz vīriešiem, kuriem pēc sestās reizes arīdzan jāievēro trīs mēnešu pārtraukums).

Vecvagars pirms asins ziedošanas iesaka:

  • Trīs līdz četras stundas pirms procedūras ieturēt vieglu ēdienreizi un uzņemt papildu šķidrumu (jāizdzer apmēram četras glāzes ūdens). Tukšā dūšā asinis ziedot nedrīkst;
  • Vismaz divas līdz trīs stundas pirms procedūras nedrīkst smēķēt, jo tev būs labāka pašsajūta procedūras laikā un pēc tās, kā arī būs kvalitatīvāki asins komponenti.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!