Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) novembrī kriminālprocesu sācis saistībā ar Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvju nodrošināto kukuļu maksāšanu Rīgas domes un Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" atbildīgām amatpersonām trīs iepirkumos saistībā ar šiem iepirkumiem noslēgtajiem līgumiem.

KNAB portālu "Delfi" informēja, ka birojs, balstoties uz tā rīcībā esošu informāciju, novembrī sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 320. panta 3. daļas par kukuļņemšanu, Krimināllikuma 323. panta 3. daļas par kukuļdošanu un Krimināllikuma 195. panta 3. daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmuma atbildīgajām amatpersonām un ar to saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, nodrošināja kukuļu maksāšanu Rīgas domes un pašvaldības uzņēmuma atbildīgām amatpersonām saistībā ar trīs iepirkumiem un ar šiem iepirkumiem noslēgtajiem līgumiem.

Turklāt noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistītas fiziskas personas un ar tām saistītas personas, kas nodarbojas ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošina finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus.

KNAB informē, ka viens no tiem ir 2016. gada iepirkums un ar šo iepirkumu noslēgtais līgums par zemās grīdas tramvaju piegādi. Līguma kopējā summa veido 62 597 477 eiro. Otrs ir 2013. gadā izsludinātais iepirkuma konkurss un ar šo iepirkumu noslēgtais līgums par trolejbusu piegādi. Līguma kopējā summa 131 646 135 eiro. Trešais ir 2013. gadā izsludinātais iepirkuma konkurss un ar šo iepirkumu noslēgtais līgums par autobusu piegādi. Līguma kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Birojā uzsver, ka KNAB ilgstoši ieguvis informāciju un fiksējis pierādījumus, noticis apjomīgs analītiskais, operatīvais un izmeklēšanas darbs, tostarp sadarbība ar ārvalstu un nacionālā līmeņa partnerdienestiem. Paveiktais rezultējies ar kriminālprocesa sākšanu saistībā ar Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem.

KNAB un ārvalstu partnerdienestu sadarbība saistībā ar izmeklējamajiem faktiem sākta nedaudz vairāk kā pirms gada. KNAB informēja Polijas pretkorupcijas dienestu (CBA) un citus partnerdienestus par konkrētu personu, iespējams, noziedzīgu rīcību. Dienesti sākuši kopīgas saskaņotas darbības faktu pārbaudei.

Pamatojoties uz biroja sniegto informāciju, CBA sācis savu kriminālprocesu, norāda birojs. Vienlaicīgi, cieši saskaņojot savas darbības ar KNAB, izmeklēšanu savā kriminālprocesā veica arī CBA.

Birojā uzsver, ka CBA trešdien publicētā informācija par kukuli 800 000 eiro apmērā ir provizorisks aprēķins, kuru Polijas kolēģi līdz šim ir konstatējuši. Šajā aspektā izmeklēšana tiek turpināta un summas var atšķirties palielinājuma virzienā, norāda KNAB.

KNAB un CBA saskaņoto darbību rezultātā 11. decembrī tikusi realizēta izmeklēšanas aktīvā fāze, veicot neatliekamās procesuālās darbības gan Latvijā, gan Polijā, piebilst birojā.

Jau ziņots, ka KNAB kriminālprocesā veica apjomīgas izmeklēšanas darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas.

Kriminālprocesā aizturētas sešas personas, no kurām piecām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Vienai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Aizturētās personas ir uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots vien Kokinai, pārējiem piemērots apcietinājums. Martinsonam un Volkinšteinam Vidzemes priekšpilsētas tiesa apcietinājumu piemēroja trešdien, 12. decembrī, savukārt Kozakam, Krjačekam un Teterovsksim tiesa nolēma apcietinājumu piemērot ceurtdien, 13. decembrī.

KNAB uzsāktajā kriminālprocesā kukuļu summas veido procenti no kopējās noslēgtā līguma summas. Darbs, lai precizētu kukuļa summas KNAB kriminālprocesā, turpinās, uzsver birojs, papildu norādot, ka krimināllieta ir ļoti apjomīga, un birojam ir vēl ļoti daudz paveicamā darba, jo izmeklēšana ir tikai sākuma fāzē.

Sadarbojoties gan ar nacionālā, gan starptautiskā līmeņa dienestiem, KNAB veiks nepieciešamās izmeklēšanas darbības, vienlaikus strādājot, lai noskaidrotu arī citas iespējamās personas, kas iesaistītas noziedzīgā nodarījuma veikšanā.

Vēl detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sola sabiedrībai sniegt tiklīdz tas netraucēs izmeklēšanas interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!