Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajā kriminālprocesā saistībā ar Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" iepirkumiem Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa drošības līdzekli – apcietinājumu – lēmusi piemērot pieciem aizturētajiem, bet vienai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, portāls "Delfi" noskaidroja KNAB.

Kāds vai kādi tieši ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi piemēroti sestajai aizturētajai personai KNAB nekomentēja.

KNAB novembrī sāka kriminālprocesu saistībā ar saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. Otrdien KNAB veica procesuālās darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas. Kriminālprocesā aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Aizturētās personas ir uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots vien Kokinai, pārējiem piemērots apcietinājums.

Martinsonam un Volkinšteinam Vidzemes priekšpilsētas tiesa apcietinājumu piemēroja trešdien, 12. decembrī, savukārt Kozakam, Krjačekam un Teterovsksim tiesa nolēma apcietinājumu piemērot ceurtdien, 13. decembrī.

Jautājumu par Teterovska drošības līdzekli tiesa lēma bez viņa klātbūtnes. Teterovska aizstāvis, zvērināts advokāts Viesturs Ločmelis, vaicāts, kāpēc viņa aizstāvamais tiesas sēdē nepiedalījās, portālam "Delfi" norādīja, ka šādu informāciju sniegt nevar.

Savukārt Krjačeka advokāts Valdis Ulmanis žurnālistiem pēc sēdes sacīja, ka pēc iepazīšanās ar tiesas lēmumu lems par tā pārsūdzēšanu, taču pieļāva, ka lēmums tiks pārsūdzēts. Tāpat viņš norādīja, ka viņa klients inkriminētos noziedzīgos nodarījumus pilnībā neatzīst. Advokāts gan nepaskaidroja, kas tiek inkriminēts viņa aizstāvamajam.

Trešdien preses paziņojumu izplatīja arī Polijas pretkorupcijas dienests (CBA), informējot, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā.

Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja "Rīgas satiksme", ziņoja Polijas dienests.

KNAB gan precizēja, ka birojā sāktais kriminālprocess par "Rīgas satiksmes" iepirkumiem un Polijas pretkorupcijas dienesta kriminālprocess ir divi atšķirīgi kriminālprocesi, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, Krjačeka īpašumā ir 60% "Alkom-Trans" kapitāla daļu, bet 40% īpašnieks ir Sergejs Ecins. 2017. gadā uzņēmums apgrozīja 5, 58 miljonus eiro, bet gadu noslēdza ar 63 162 eiro peļņu.

Kā liecina KNAB datu bāzē pieejamā informācija, Krjačeks, kurš ir "Gods kalpot Rīgai" biedrs, politiskajām partijām kopumā ziedojis teju 23 tūkstošus eiro. Šogad viņš dāsni ziedojis partijai "Saskaņa" – kopumā trīs tūkstošus eiro, bet 2012. gadā viņš ziedojis tolaik 10 tūkstošus latu "Saskaņas Centram" un 2002. gadā partijai "Jaunais laiks" – četrus tūkstošus latus.

Savukārt partijai "Gods kalpot Rīgai" viņš kā biedru naudu laikā no 2012. līdz 2018. gadam kopumā iemaksājis vairāk nekā 70 tūkstošus eiro.

"Delfi" jau rakstīja, ka 2016. gadā galvaspilsētas sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" iepirkumā par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi aptuveni 60 miljonu eiro kopvērtībā uzvarēja Čehijas uzņēmums "Škoda Transportation". Kopā ar šo uzņēmumu zemo grīdu tramvaju ieviešanas projektu uzsāka arī SIA "Alkom-Trans".

Atsaucoties uz "Firmas.lv" datiem, aģentūra LETA ziņoja, ka Kokinai patlaban pieder SIA "TT Service", kurai savulaik piederēja 35% "Tram Servis Riga" kapitāla daļu. Kokina šajā uzņēmumā ir arī vienīgā valdes locekle. Agrāk uzņēmuma valdē bijuši Edgars Teterovskis, Kristaps Ābelis, Jānis Stupelis un Māris Timmanis.

Par vienīgo "TT Service" īpašnieci Kokina kļuva 2016. gada oktobrī, bet līdz tam viņa bija līdzīpašniece kopā ar Teterovski.

Tāpat Kokina no 2017. gada novembra līdz 2018.gada jūnijam ir bijusi valdes locekle SIA "Uranus" kuras vienīgais īpašnieks ir "TT Service". No 2017.gada jūlija līdz novembrim "Uranus" valdes loceklis bija Teterovskis.

Kokina ir arī 71,43% kapitāldaļu īpašniece SIA "Tram Serviss", kurā viņa ir arī vienīgā valdes locekle. Vēl 28,57% "Tram Serviss" kapitāldaļu īpašniece ir SIA "Alkom-Serviss", kuras vienīgais īpašnieks un valdes loceklis ir Aleksandrs Krjačeks, kurš arī aizturēts KNAB sāktajā kriminālprocesā.

2017. gadā Kokina bija valdes locekle nu jau likvidētajā uzņēmumā "Tram Servis Riga". Pārējie valdes locekļi bija Kozaks un Tadeašs Moravecs. "Tram Servis Riga" īpašnieki bija "Škoda Transportation" (51%), "TT Service" (35%) un "Alkom-Serviss" (14%).

Teterovskis no 2007. gada līdz 2010. gadam ir bijis SIA "Jūrmala Elit" 50% kapitāldaļu īpašnieks. 2007. un 2008. gadā Teterovskis bijis arī SIA "TK Ceļu būve" līdzīpašnieks.

Iepriekš Teterovskis bijis valdes loceklis SIA "Uranus", "Jūrmala Elit", "TK Ceļu būve" un SIA "Luxwagen". 2016.gadā Teterovskis trīs mēnešus bija AS "Daugavas loki" padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!