Foto: Saeimas administrācija

Saeima pieņēmusi paziņojumu par atbalsta paušanu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai saistībā ar Krievijas agresiju Azovas jūrā un Kerčas šaurumā, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Paziņojumā Saeima stingri nosoda Krievijas 25. novembrī veiktās agresīvās un provokatīvās darbības, bloķējot, taranējot un sagrābjot Ukrainas Jūras spēku kuģus un to apkalpi, tā pārkāpjot Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, un starptautisko tiesību pamatprincipus.

Saeima uzstāj, ka Krievijas Federācijai nekavējoties jāatbrīvo ieslodzītie Ukrainas pilsoņi – 24 aizturētie jūrnieki –, kā arī jānodrošina visu politisko ķīlnieku un pretlikumīgi apcietināto Ukrainas pilsoņu atbrīvošana.

Debatēs par paziņojumu deputāts Rihards Kols (NA) aicināja ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV) par incidentā atbildīgās Krievijas amatpersonas iekļaut Latvijas "persona non grata" sarakstā, īpaši nevilcinoties ar šādu lēmumu.

"Atrodoties Eiropas Savienībā, mēs esam vienojušies par noteiktiem pamatprincipiem. Piemēram, to, ka robežas nedrīkst mainīt ar militāru spēku. Tas ir princips un vērtība, kurā balstās mūsu spēja kopā dzīvot un strādāt. Tas ir arī visu Eiropas iedzīvotāju interesēs," pauda Kols. "Šie principi ir pamats mieram un drošībai Eiropas kontinentā. Ikreiz, kad šie principi tiek pārkāpti, kā tas notika šā gada 25. novembrī Kerčas šaurumā, mēs visi šajā kontinentā vairs nejūtamies tik droši kā pirms tam."

Tribīnē kāpa arī Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas vadītāja Juta Strīķe. Viņa savā uzrunā vērsa uzmanību uz situāciju Latvijā: "Pie mums ir arī tādi džipos braukājoši sociāldemokrāti, kuri nekaunas slēgt līgumu ar partiju "Jeģinaja Rossija", kuru [Krievijas] opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pamatoti sauc par blēžu un zagļu partiju. Nez kāpēc mūsu pašu džipu sociāldemokrāti par visu varu cenšas draudzēties ar režīmu, kurš organizē slepkavības, pielietojot pat ķīmiskos ieročus ārzemēs."

"Es aicinu būt modriem, jo starp mūsu varas pīlāriem noteikti ir cilvēki, kuri starp valsts interesēm un sava maka interesēm vienmēr izvēlēsies pēdējo. Tāpēc es aicinu arī sabiedrību cieši pieskatīt, lai mūsu politiķi nebūtu vārdos – lāčplēši, bet savos darbos – kirhenšteini un dvēselēs – zaķpastalas," mudināja deputāte.

Parlamentāriete Inese Voika (A/P) debatēs uzsvēra, ka šis ir ļoti svarīgs paziņojums, "jo Latvijas likumdevējs nevar palikt vienaldzīgs pret situāciju, kādā ir nokļuvusi Ukraina Krievijas agresijas dēļ un īpaši pēdējos notikumos Kerčas jūras šaurumā."

Paziņojumā Saeima uzsver arī savu nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai un aicina Krievijas Federāciju nekavējoties pārtraukt savas provokatīvās darbības pret Ukrainu, atbrīvot sagrābtos Ukrainas kuģus, kompensēt savu darbību rezultātā radītos zaudējumus un nodrošināt brīvu kuģošanu Kerčas šaurumā, kā to paredz starptautiskās tiesības un saistības.

Paziņojumā Saeima aicina Eiropas Savienību un starptautiskās institūcijas – Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju, Apvienoto Nāciju Organizāciju – nekavējoties reaģēt uz 25. novembrī notikušo incidentu Kerčas šaurumā.

Ziņots, ka Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Ukraina uz to reaģēja, ieviešot karastāvokli valstī uz 30 dienām. Šādu soli Ukraina nespēra pat pēc Krimas okupācijas.

Karastāvokļa ietvaros Ukraina ir pastiprinājusi uz robežas ar Krieviju izvietotos spēkus un veikusi daļēju rezervistu mobilizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!