Foto: LETA

Valkas novada pašvaldība mudina rast risinājumu situācijai, kas izveidojusies Valkas novadā, kur masveidā iedzīvotāji savu dzīvesvietu deklarē kaimiņvalstī Igaunijā, Valgā, bet faktiski turpina dzīvot Valkas pilsētā, informēja Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.

Pašvaldība uzsver, ka šāda situācija rada zaudējumus Valkas novada budžetam un pašvaldībai ar katru gadu paliek aizvien grūtāk kvalitatīvi pildīt savas funkcijas, jo budžeta aprēķinā netiek ņemta vērā būtiska iedzīvotāju daļa.

2016. gadā šādi iedzīvotāji bija 1019, 2017. gadā kaimiņvalstī jau bija deklarēti 1152 iedzīvotāji, bet 2018. gadā skaits pieaudzis jau līdz 1384 iedzīvotājiem, kas ir vairāk nekā 10% no visiem Valkas novada iedzīvotājiem.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija, LRA) uzsvēra, ka ar katru gadu šī problēma aug lielāka un Valkas pašvaldības spēkos nav šo procesu apturēt, nekur citur Latvijā līdzīga situācija nav iespējama, tāpēc vienīgais risinājums ir īpaša papildus dotācija, savulaik tādas saņēma vairākas lielās pilsētas.

"Šobrīd Valka labi attīstās, bet investīcijas notiek aizņemoties un aizņemšanās iespējas faktiski ir izsmeltas. Dotācija ļautu neapstāties. Finansējuma avots arī ir skaidrs - igauņi Latvijas valsts budžetā Valkā vien ienes desmitiem miljonus eiro, mums no tā vajag mazu daļiņu," pauda Krauklis.

Ar aicinājumu rast risinājumu esošajai situācijai Valkas novada pašvaldība, nosūtot vēstuli, vērsusies pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), kā arī Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja Mārtiņa Bondara ("Attīstībai/Par") un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!