Rīgas pilsētas būvvalde ceturtdienas, 13. decembra, rītā ar smago tehniku nojauc patvaļīgi uzbūvētu privātmāju Ormaņu ielā 41A. Būvvalde šādu soli sper, jo nama saimnieks ilgstoši ignorēja tās norādījumus, bet pati ēka ir izpuvusi un apdraud apkārtējos iedzīvotājus.

Pirms traktora ierašanās būvvaldes darbinieki no ēkas izvāca reģipša plāksnes.

Būvvalde paskaidroja, ka ēku Ormaņu ielā 41A ir apsekojusi vairākas reizes un noformējusi virkni atzinumu, liekot pārtraukt patvaļīgi veiktos būvdarbus. Īpašnieks Būvvaldē nav klausījies un uzbūvējis namam otro stāvu.

Būvvalde pēdējā apsekojumā secināja, ka īpašuma šī brīža stāvoklis rada apdraudējumu ne tikai tajā dzīvojošajiem, bet arī namam līdzās esošās daudzdzīvokļu ēkas iemītniekiem un garāmgājējiem.

Saimniekam uzdeva ēku nojaukt, taču Būvvaldes pavēle kārtējo reizi ignorēta. Tāpēc Būvvalde ar aizvietotājizpildes palīdzību veic nekustamā īpašuma nojaukšanu, saglabājot pamatu konstrukcijas. Nojaukšanas izmaksas būs jāsedz nama īpašniekam.

"Šajā gadījumā trakākais ir tas, ka nesošās konstrukcijas, visticamāk, nespēs noturēt patvaļīgi uzbūvēto otro stāvu. Tur pat kaķis nevarētu pāri pāriet," portālam "Delfi" komentēja Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

"Ēka ir dzīvībai bīstama. Otro stāvu īpašnieks pat gribēdams nevarētu saskaņot. Šo ēku īpašnieks mēģina pārdot "ss.com", tādējādi maldinot pircējus. Līdzīgi īpašnieks darbojas arī citos Rīgas mikrorajonos. Viņam piemēroti vairāki tūkstoši eiro soda naudā, kas nav nomaksāti. Šos un nojaukšanas līdzekļus, visticamāk nāksies piedzīt tiesā," prognozēja Vircavs.

Būvvalde paskaidroja, ka Būvinspekcijas darbinieki 2017. gada 21. decembrī veica neplānotu Ormaņu ielas nama pārbaudi un konstatēja, ka tam nojauktas jumta konstrukcijas un uzsākti otrā stāva izbūves darbi.

Apsekošanā arīdzan konstatēja, ka sienas augstumā izveidojušās vertikālas plaisas, kas liecina par iespējamu šķērssienu atdalīšanos un līdz ar to ēkas kopējās noturības zudumu.

Tā kā būvdarbi veikti bez izstrādātas un saskaņotas būvniecības dokumentācijas Būvvalde tai pat dienā zemesgabala īpašnieka pilnvarotajai personai uzdeva nekavējoties pārtraukt būvdarbus, veikt nekustamā īpašuma detalizētu tehnisko izpēti un viena mēneša laikā no atzinuma spēkā stāšanās brīža iesniegt Būvvaldē tehniskās apsekošanas atzinumu.

Foto: Google Maps

Šā gada 19. februārī Būvvalde vēlreiz viesojās Ormaņu ielā, lai vizuāli apsekotu nekustamo īpašumu. Konstatēts, ka zemesgabalā būvdarbi turpinās un ir veikti jumta konstrukciju un jumta seguma izbūves darbi, uzstādīti logi.

Būvvalde sagatavoja jaunu atzinumu, ko nosūtīja zemesgabala īpašnieka pilnvarotajai personai, uzdodot nekavējoties pārtraukt būvdarbus līdz tiek izstrādāta dokumentācija un saņemta būvatļauja darbu veikšanai.

Foto: DELFI

Trešo vizīti Ormaņu ielā Būvvalde veica 16. maijā. Šoreiz nekustamajā īpašumā jau notika iekštelpu sienu un jumta siltināšanas darbi, kā arī turpināti fasādes apdares darbi. Būvvalde sagatavoja trešo atzinumu, uzdodot nekavējoties pārtraukt būvdarbus.

Ceturto pārbaudi Būvvalde veica 29. augustā, secinot, ka būvdarbi ēkā turpinās. Nekustamajā īpašumā atradās būvdarbu veicējs, kurš paskaidroja, ka veic skursteņa demontāžu. Vizītes laikā būvnieks izkrita caur pirmā stāva pārsegumu, norādīja Būvvalde.

Pēc šīs vizītes Būvvalde sagatavoja ceturto atzinumu, norādot, ka sijas starp ēkas pirmo un otro stāvu ir satrupējušas un ir sliktā tehniskajā stāvoklī. Pirmā stāva ķieģeļu mūris atrodas neapmierinošā tehniskajā stāvoklī un tajā konstatētas plaisas. Tāpat otrā stāva līmeņa ārsienu karkasa konstrukciju, kā arī jumta konstrukciju izbūve veikta, izmantojot nezināmas izcelsmes un kvalitātes kokmateriālus.

Ēkas iekštelpās apsekošanas laikā bija jūtama izteikta pelējuma smaka. Izvērtējot situāciju, Būvvalde secināja, ka nekustamā īpašuma šī brīža stāvoklis rada veselības un dzīvības apdraudējumu ne tikai personām, kas atrodas nekustamajā īpašumā, bet arī kaimiņu zemesgabalā esošās daudzdzīvokļu ēkas Ormaņu ielā 41 iedzīvotājiem un citām personām.

Tāpat atzinumā konstatēts, ka patvaļīgas būvniecības rezultātā vienstāva būvei ir izbūvēts otrs stāvs, bet, ņemot vērā faktu, ka nav veikta pirmā stāva nesošo konstrukciju tehniskā apsekošana, nav zināms, vai pirmā stāva konstrukcijas ir spējīgas uzņemt otrā stāva konstrukciju lietderīgo slodzi. Nav arī aprēķinu par minētās slodzes ietekmi uz pirmā stāva konstrukcijām.

Atzinumā Būvvalde norādīja, ka zemesgabala īpašnieka pilnvarotā persona nav ņēmusi vērā jau iepriekš izvirzītu prasību norobežot nekustamo īpašumu, lai nevienai personai nebūtu iespējas piekļūt, ne arī iekļūt nekustamajā īpašumā.

Adresātu Būvvalde informēja par administratīvā akta piespiedu izpildes līdzekļa maiņu un brīdināja, ka Būvvalde veiks administratīvā akta piespiedu izpildi ar aizvietotājizpildes palīdzību, norobežojot nekustamo īpašumu, lai nevienai personai nebūtu iespējas ne piekļūt, ne iekļūt nekustamajā īpašumā, tostarp uzstādot norādījuma zīmes, bet izmaksas uzliekot administratīvā akta adresātam.

Ņemot vērā, ka administratīvais akts piespiedu izpildes procesā netiek izpildīts un patvaļīga būvniecība turpinās, Būvvalde secināja, ka konkrētajā lietā konstatējams pamats administratīvā akta piespiedu izpildes līdzekļa maiņai, par ko 20. septembrī adresātam nosūtīja brīdinājumu, uzdodot nodrošināt patvaļīgi veiktās izbūves nojaukšanu, novēršot cilvēku veselības, dzīvības un sabiedrības apdraudējumu kopumā.

Saskaņā ar brīdinājumu nekustamajā īpašumā veicama otrā stāva izbūves un pirmā stāva ārsienu mūru nojaukšana, saglabājot pamatu konstrukciju. Papildus tam adresātam tika norādīts, ka, ja viena mēneša laikā no brīdinājuma paziņošanas dienas administratīvais akts netiks izpildīts, Būvvalde ar aizvietotājizpildes palīdzību veiks nekustamā īpašuma nojaukšanu, saglabājot pamatu konstrukcijas, minēto darbību rezultātā radušās izmaksas uzliekot administratīvā akta adresātam.

Tā kā šīs prasības nama īpašnieks neveica Būvvalde ceturtdien ēku nojauca pati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!