Foto: Aizsardzības ministrija

Liepājā trešdien, 12 .decembrī, svinīgi sagaidīja Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras kuģi M–08 "Rūsiņš", kurš atgriezās no dežūras NATO pretmīnu grupā, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrija (AM).

M–08 "Rūsiņš" dežūras laikā NATO kuģu grupas sastāvā atrada un neitralizēja piecas jūras mīnas no Pirmā un Otrā pasaules kara.

Dežūrēt NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā "Rūsiņš" devās 21. jūlijā, pievienojoties tai no Frederikshavnas ostas, Dānijā.

"Rūsiņš" dežūrēja vienā no četrām pastāvīgajām NATO Jūras spēku grupām, skaidroja AM. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj veikt pretmīnu darbību jūrā noteiktā gatavības laikā.

Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībās, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņu, piedalās arī militārajās mācībās un operācijās, kurās iznīcina mīnas.

Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā, kā arī ostu vizīšu laikā.

Latvijas bruņotie spēki NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā piedalās kopš 2007. gada. 2017. gadā Latvija pirmo reizi pārņēma NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandvadību. NATO karogs tika pacelts uz Jūras spēku štāba un apgādes kuģa A–53 "Virsaitis". 2018. gada janvārī grupas komandvadību no Latvijas pārņēma Beļģijas Jūras spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!