Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Polijas pretkorupcijas dienesta kopīgā starptautiskā izmeklēšanā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā. Nauda bijusi plānota kā samaksa par gandrīz 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai, teikts Polijas pretkorupcijas dienesta paziņojumā.

Polijas pretkorupcijas dienests publiskā paziņojumā norāda, ka kriminālprocesā notiek Polijas un Latvijas pretkorupcijas dienestu kopīga starptautiskā izmeklēšana. Kopīgā izmeklēšanā Polijas pretkorupcijas dienesta aģenti pie Poznaņas aizturējuši pilsētas sabiedriskā transporta ražošanas kompānijas valdes locekli, bet Varšavā vienu no kompānijas komercdirektoriem. Aizturētie nogādāti Poznaņas apgabala prokuratūrā. Viņus plānots apsūdzēt korupcijā un naudas atmazgāšanā.

Polijas kolēģu paziņojumā teikts, ka KNAB Rīgā aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā un vietējā sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" par konkursiem atbildīgo personu. Nauda bijusi domāta kā maksājums par gandrīz 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Polijas dienests noskaidrojis, ka iepirkuma konkursus organizējusi "Rīgas satiksme" 2013.-2016. gados.

Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvji no Bjalistokas informē, ka šie 800 000 eiro pirms nonākšanas Rīgā bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā.

Arī Polijas pretkorupcijas dienests norāda, ka Polijā aizturēto birojos un dzīvesvietās veiktas kratīšanas. Izmeklēšana lietā turpinās.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka "Rīgas satiksme" gadiem iepērk trolejbusus un autobusus no Polijā reģistrētā uzņēmuma "Solaris Bus & Coach".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs novembrī sācis kriminālprocesu saistībā ar Rīgas pašvaldības "Rīgas satiksme" veiktajiem iepirkumiem. Saistībā ar šo kriminālprocesu otrdien, 11. decembrī, birojs veicis neatliekamās procesuālās darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas, portālu "Delfi" informēja KNAB.

Birojs norāda, ka patlaban kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, kurā KNAB sadarbojas arī ar ārvalstu partnerdienestiem, tai skaitā ar Polijas pretkorupcijas dienestu (CBA). Latvijā kopumā aizturētas sešas personas, bet Polijā – divas personas.

Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm. Birojs uzsver, ka izmeklēšanas intereses ir svarīgas ne tikai birojam, bet arī visai sabiedrībai.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka saistībā ar KNAB sākto kriminālprocesu otrdienas vakarā birojs aizturējis pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu.

KNAB arī aizturējis uzņēmēju Māri Martinsonu, bet kratīšanu birojs veicis arī pašvaldības SIA "Rīgas satiksme".

LTV otrdienas vakarā vēstīja, ka KNAB viesojies arī Rīgas domē un runājis ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!