Foto: DELFI

Kad būs izveidota jaunā valdība, to atbalstīs vai nu visi "KPV LV" deputāti vai neviens, izriet no "KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa paustā sociālajā tīklā "Twitter".

Kaimiņš noraidījis publiski izskanējušos minējumus, ka gadījumā, ja valdību veidotu "Jaunās Vienotības" (JV) politiķis Krišjānis Kariņš, tad tā, iespējams, varētu rēķināties arī ar kādām "KPV LV" balsīm. "Nebūs "kādām". Visas. Vai neviena," tviterī solījis Kaimiņš.

"KPV LV" līdzpriekšsēdētājs arī paudis skepsi par to, ka jaunās koalīcijas kodols sākotnēji varētu tikt veidots vien no partijām, kurām kopā ir 50 Saeimas deputātu balsis, jo iepriekš izskanējušajos variantos valdības izveidei neesot pieticis pat ar 53 deputātu atbalstu.

Kaimiņš pēdējās dienās visai skopi sniedzis plašsaziņas līdzekļiem komentārus par valdības veidošanas aktualitātēm, taču tviterī viņš norādījis, ka nekur nav pazudis, tikai vēro notikumus, tos nekomentējot.

Kā ziņots, neraugoties uz JV oficiālo nostāju, ticamākais kandidāts Ministru prezidenta amatam, kas varētu gūt arī vismaz neliela vairākuma atbalstu, pagaidām ir Kariņš.

Vairākas partijas sarunā ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni paudušas, ka varētu izvērtēt Kariņa kandidatūru. Prezidents esot vaicājis arī par bezpartejisku premjera kandidatūru, tomēr partiju vairākums šādu ideju neatbalsta.

Neoficiāli ticis pausts, ka koalīcijas kodolu sākotnēji varētu veidot partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP), Jaunā konservatīvā partija (JKP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī JV. Šīm partijām parlamentā ir 50 balsu. Atkarībā no tālākām sarunām un arī JKP "sarkanajām līnijām" pret Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), varētu būt runa arī par ZZS iesaisti un kādām "KPV LV" balsīm.

Pagaidām neesot vienošanās par atbildības jomu sadalījumu topošajā valdībā. Izskanējis, ka no JV tiekot saņemti pretrunīgi signāli par to, cik reāla būtu Kariņa kandidatūra premjera amatam.

Kā ziņots, AP pārstāvis Artis Pabriks otrdien paziņoja, ka vairs nepretendē uz Ministru prezidenta amatu. AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka neuzstās uz premjera amata kandidātu no savas partijas.

Savukārt JV Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis norādījis, ka vispirms jādod iespēja izveidot valdību lielākām frakcijām. Ja valstī būs politiskā krīze, un citas lielākas partijas nespēs izveidot valdību vai tām nebūs atbilstoša kandidāta, tad JV var šo darbu paveikt, sacīja Latkovskis, uzsverot, ka pašlaik Latvijā nav politiskās krīzes.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents pirmdien atsauca "KPV LV" pārstāvja Alda Gobzema nomināciju premjera amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!