Foto: DELFI

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzskata, ka vēl ir trešais jaunais Saeimā ievēlētais politiskais spēks, kurā ir pietiekoši daudz cilvēku, kas spējīgi mēģināt izveidot valdību, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu žurnālistiem sacīja partijas Saeimas frakcijas priekšsēdis Uldis Augulis, ar to domājot partiju "Attīstībai/Par!".

Augulis informēja, ka ar Valsts prezidentu pārrunājis šobrīd esošo situāciju par nu jau divām neveiksmīgām reizēm, kad mēģināts izveidot valdību. Viņš paudis ZZS viedokli, ka ir vēl trešais jaunais politiskais spēks, kurā ir pietiekoši daudz cilvēku, kas ir spējīgi mēģināt izveidot valdību. ZZS ieskatā nav iestājusies tāda krīze, ka valdības izveidošana nebūtu iespējama, aicinot paskatīties uz Zviedrijas pieredzi valdības veidošanas procesā, sacīja Augulis. ZZS redzot visas iespējas un jādod jaunajiem spēkiem veidot valdību, jo tādu vēlmi vēlēšanās izrādījusi sabiedrība.

No Auguļa teiktā izriet, ka ar to viņš domā "Attīstībai/Par!". Uz žurnālistu aizrādījumiem, ka "Attīstībai/Par!" ir atteikušies no savas kandidatūras Ministru prezidenta nominācijai, Augulis sacīja, ka publiskā telpā redzējis informāciju, ka no savas kandidatūras atteicies tikai Artis Pabriks, joprojām norādot, ka "Attīstībai/Par!" ir iespēja. Uz žurnālistu teikto, ka "Attīstībai/Par!" informējusi, ka atteikušies no sava kandidāta nominēšanas vispār, Augulis pauda, ka tas ir "diezgan jocīgs atteikums ar pietiekošu labiem rezultātiem Saeimā neizmantot šo iespēju".

Augulis, līdzīgi kā viņa kolēģi no citām partijām, sacīja, ka Valsts prezidents pieņems lēmumu.

Vaicāts, vai ZZS grasās atbalstīt publiski izskanējušo "Jaunās Vienotības" premjerministra amata kandidātu Krišjāni Kariņu, kurš varētu būt nākamais nominētais, Augulis sacīja, ka iepriekš dzirdēti dažādi uzvārdi, tāpēc sākumā jāsaprot, vai tās nav tikai baumas.

Patlaban, viņaprāt, vispareizāk būtu, ja Kariņš pats nāktu klajā ar kādu paziņojumu, ka gatavs uzņemties šo atbildīgo darbu un veidot valdību. Savukārt uz atkārtotu jautājumu, vai tādā gadījumā ZZS varētu Kariņa nomināciju atbalstīt, Augulis noteica: "Nekomentēšu katras baumas, kas parādās publiskā telpā."

Ziņots, ka neoficiālās sarunās kā iespējamo kompromisa kandidātu premjera amatam politiķi min "Jaunās Vienotības" pārstāvi Kariņu.

Jau vēstīts, Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdien, 11. decembrī, tiekas ar 13. Saeimā ievēlēto partiju frakciju vadītājiem, lai pārrunātu politisko spēku redzējumu par valdības veidošanu un turpmākos soļus, liecina Valsts prezidenta darba kārtība.

Šīs tikšanās seko pēc Vējoņa lēmuma sagatavot rīkojumu, ar kuru atzīs par spēku zaudējušu savu aicinājumu Aldim Gobzemam ("KPV LV") veidot Ministru kabinetu. Vējonis norādīja, ka vēl aizvien vērojamas partiju un personu ambīciju izpausmes, otrajā vietā atstājot valsts intereses. Tas neveicinot iespējas panākt vienošanos par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Prezidents iepriekš neatklāja, vai nākamais premjera amata kandidāts būs no politiskām partijām vai "no malas", tas būs atkarīgs no sarunu gaitas.

Jāatgādina, ka jau desmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī Gobzemam, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, neizdevās izveidot valdību.

Tagad tiek gaidīts, ka prezidents nominēs trešo premjera amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!