Foto: LETA
Nākamais premjera amata kandidāts Valsts prezidentam Raimondam Vējonim būtu jānominē no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", uzskata "Jaunā Vienotība". Savukārt, ja arī nākamajam un, iespējams, arī citiem kandidātiem šis uzdevums nebūs pa spēkam, "Jaunā Vienotība" ir gatava uzņemties premjera amatu.

Ziņots, ka neoficiālās sarunās kā iespējamo kompromisa kandidātu premjera amatam politiķi min "Jaunās Vienotības" pārstāvi Krišjāni Kariņu.

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni Saeimas "Jaunās Vienotības" frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis pauda, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks uzskata, ka pēc vēlēšanām valdības veidošana jāuzņemas kādai no partijām, kuras uzvarējušas vēlēšanās. "Latvijā tās ir trīs jaunās politiskās partijas. Pašlaik divas ir mēģinājušas, vēl ir palikusi trešā," teica Latkovskis, norādot uz partiju apvienību "Attīstībai/Par!".

Lai gan "Attīstībai/Par!" līderis Artis Pabriks nolēmis atteikties no Ministru prezidenta amata kandidāta nominācijas iespējas, Latkovskis norāda, ka politiskajam spēkam vajadzētu būt vēl kādam spējīgam politiķim, kurš šo amatu varētu ieņemt.

Iepriekš "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts žurnālistiem norādīja, ka partiju apvienība neuztur savu nomināciju kopumā.

Arī otrdienas vakarā Pavļuts portālam "Delfi" uzsvēra, ka "Attīstībai/Par!" virzītam kandidātam nebūtu Saeimas vairākuma atbalsta. Gan Jaunā konservatīvā partija, gan "KPV LV" nav paudusi atbalstu, ka nākamais nominētais premjera amata kandidāts varētu būt no "Attīstībai/Par!", uzsvēra partijas apvienības līdzpriekšsēdētājs. Šāds atbalsta trūkums neattiecas tikai uz nomināciju atsaukušo Pabriku.

"Līdz ar to, es domāju, ka pilnīgi loģiski, lai izvairītos no kaut kādas ieilgušas valdības veidošanas krīzes, ir meklēt premjera amata kandidātu no citām partijām," atzīmēja Pavļuts. Tieši Kariņš varētu būt kompromisa risinājums.

Tomēr "Jaunā Vienotība" trešo kandidātu sagaida tieši no šī politiskā spēka. Latkovskis vērš arī uzmanību, ka "Jaunā Vienotība" parlamentā ir pārstāvēta ar vismazāk mandātiem, līdz ar to priekšroka būtu ne tikai "Attīstībai/Par!", bet arī Nacionālajai apvienībai, kā arī Zaļo un zemnieku savienībai.

Taču, ja visas iespējas būs izsmeltas un Latvija nonāks politiskajā krīzē, "Jaunā Vienotība" ir gatava uzņemties atbildību par valdības veidošanu. ""Vienotība" ne vienu reizi vien ir pierādījusi, ka tā var arī valsti izvest no krīzes," pauda "Jaunās Vienotības" līderis.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka politisko krīzi valstī nesaskata. "Neliksim vienlīdzības zīmi starp politisko krīzi un jauno politiķu ambīcijām," pauda Latkovskis, piebilstot, ka arī jauno politiķu ambīcijas šo divu mēnešu laikā ir mazinājušās.

Jau vēstīts, Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdien, 11. decembrī, tiekas ar 13. Saeimā ievēlēto partiju frakciju vadītājiem, lai pārrunātu politisko spēku redzējumu par valdības veidošanu un turpmākos soļus, liecina Valsts prezidenta darba kārtība.

Šīs tikšanās seko pēc Vējoņa lēmuma sagatavot rīkojumu, ar kuru atzīs par spēku zaudējušu savu aicinājumu Aldim Gobzemam ("KPV LV") veidot Ministru kabinetu. Vējonis norādīja, ka vēl aizvien vērojamas partiju un personu ambīciju izpausmes, otrajā vietā atstājot valsts intereses. Tas neveicinot iespējas panākt vienošanos par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Prezidents iepriekš neatklāja, vai nākamais premjera amata kandidāts būs no politiskām partijām vai "no malas", tas būs atkarīgs no sarunu gaitas.

Jāatgādina, ka jau desmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī Gobzemam, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, neizdevās izveidot valdību.

Tagad tiek gaidīts, ka prezidents nominēs trešo premjera amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!