Foto: DELFI

Ikšķiles novada pašvaldība iecerējusi izstāties no ""Zilo kalnu" attīstības aģentūras", ko tā kopā ar Ogres novada pašvaldību izveidoja 2014. gadā.

Jautājumu par izstāšanos Ikšķiles novada dome trešdien, 12. decembrī, skatīs Tautsaimniecības komitejā. Šajā sēdē piedalīties uzaicināts arī Ogres mērs Egils Helmanis (NA).

Helmanis informēja, ka 4. decembrī saņēmis vēstuli no Ikšķiles novada priekšsēdētāja vietnieka Česlava Batņas ("Latvijas Zemnieku savienība"), kurā izklāstīti blakus esošās pašvaldības nodomi. Proti, Ikšķile no "Zilo kalnu" aģentūras plāno izstāties, lai samazinātu izdevumus, kā arī norāda uz pašvaldību atšķirīgo izpratni par atpūtas kompleksa prioritātēm.

Pašvaldību budžetos rodams, ka šogad gan Ogres novads, gan Ikšķiles novads "Zilo kalnu" aģentūras budžetu līdzfinansēja vienādā apmērā, katrai vietvarai atvēlot 150 tūkstošus eiro.

Batņa vēstulē Helmanim norādīja, ka Ikšķiles novadā esošos 414 hektārus "Zilo kalnu" turpmāk apsaimniekos citas domes struktūrvienības, tādējādi taupot resursus.

Ogres mērs Helmanis pirmdien, 10. decembrī, sasauca preses konferenci, kurā stāstīja, ka "nekas traks nav noticis". "Ikšķiles pašvaldība vēlas izstāties no aģentūras. Es respektēju šo viedokli. Ogres novada pašvaldība neplāno izstāties no aģentūras, tāpēc aģentūras darbs arī turpmāk tiks vadīts līdzšinējā kārtībā," teica Helmanis.

Helmanis bija nepatīkami pārsteigts par Ikšķiles izraudzīto izstāšanās ceļu, jo, viņaprāt, šo jautājumu vajadzēja izskatīt aģentūras uzraudzības padomē.

Ogres mēru pārsteiguši arī izstāšanās argumenti. "Aģentūras uzraudzības padomes sēdēs, kurās piedalās visu trīs sadarbības partneru, Ikšķiles pašvaldības, Ogres pašvaldības un SIA "Rīgas meži" pārstāvji, visi lēmumi vienmēr pieņemti vienbalsīgi un nekādas domstarpības nekad nav bijušas," preses konferencē teica Helmanis, kurš ir padomes vadītājs.

"Dabas parks straujiem soļiem ir sakārtots un attīstās. Projektu īstenošanā ieguldīti ne tikai pašvaldību līdzekļi, bet arī valsts un Eiropas Savienības fondu līdzekļi. Aģentūras izvirzītās prioritātes, kas turpmāk ir pievedceļu sakārtošana, nemainīsies. Vienīgā atšķirība, ka ar Ikšķiles izstāšanos to īstenošana varētu notikt lēnāk," turpmāko "Zilo kalnu" likteni ieskicēja Helmanis.

2014. gada 1. janvārī izveidotā Ogres un Ikšķiles novada pašvaldības aģentūru "Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa "Zilie kalni" attīstības aģentūra" radās 2010. gadā dibinātās "Ogres un Ikšķiles tūrisma attīstības aģentūra" reorganizācijas ceļā.

Aģentūras mērķis ir nodarboties ar tās apsaimniekošanā nodotā dabas parka "Ogres Zilie kalni" un piegulošo pilsētmežu teritoriju apsaimniekošanu, īstenojot vienotu vides aizsardzības, tūrisma, veselības veicināšanas un sporta attīstības politiku Ogres un Ikšķiles novada interesēs.

Dabas parka īpašumtiesības pieder Rīgas pašvaldībai un ir SIA "Rīgas meži" īpašums. 414 hektāri parka atrodas Ikšķiles novada teritorijā, bet vēl 24 hektāri atrodas Ogres novada teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!