Foto: LETA
Prezidentam kā premjera amata kandidāts jānominē cilvēks ar mazāk politizētu pagātni, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni otrdien pauda partijas "Saskaņa" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

"Es teicu, ka, protams, žēl, ka valdības vēl joprojām nav. Es kā jebkurš Latvijas ļaužu pārstāvis gribētu, lai vienalga kāda, bet ātrāk. To es arī viņam teicu," pastāstīja Urbanovičs.

"No otras puses, Latvijā atdzimst parlamentārisms. Brīdī, kad nav valdības, kad nav zināms, kurš ar kuru ir karos, tad visi draudzīgi argumentē, mēģina lasīt un runāt par likumiem. Es pirmo reizi pēc 5. Saeimas pieredzu, ka deputāti runā par lietu," situāciju Saeimā raksturoja "Saskaņas" līderis.

Urbanovičs atzina, ka politiskie spēki – "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, Nacionālā apvienība, "Attīstībai/Par!", Zaļo un zemnieku savienība un "KPV LV", kuri jau iepazinās viens otru, nebūs spējīgi vienoties. Tāpat viņš paredzēja, ka arī šo politisko spēku sadarbība būs apgrūtināta. Arī prezidentam priekšā esot grūta izvēle.

"Viņam ir jānosauc labākais, viņaprāt, premjera kandidāts, persona, kura baudītu mazāk neuzticības no politiķiem," sacīja Urbanovičs.

"Es domāju, ka tam ir jābūt cilvēkam ar mazāk politizētu pagātni (..), bet ar kādiem dzīves sasniegumiem, kas katrai partijai radītu interesi par šo personu un mazāk greizsirdības vienam pret otru," pauda "Saskaņas" līderis.

Jau vēstīts, Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdien, 11. decembrī, tiekas ar 13. Saeimā ievēlēto partiju frakciju vadītājiem, lai pārrunātu politisko spēku redzējumu par valdības veidošanu un turpmākos soļus, liecina Valsts prezidenta darba kārtība.

Šīs tikšanās seko pēc Vējoņa lēmuma sagatavot rīkojumu, ar kuru atzīs par spēku zaudējušu savu aicinājumu Aldim Gobzemam ("KPV LV") veidot Ministru kabinetu. Vējonis norādīja, ka vēl aizvien vērojamas partiju un personu ambīciju izpausmes, otrajā vietā atstājot valsts intereses. Tas neveicinot iespējas panākt vienošanos par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Prezidents iepriekš neatklāja, vai nākamais premjera amata kandidāts būs no politiskām partijām vai "no malas", tas būs atkarīgs no sarunu gaitas.

Jāatgādina, ka jau desmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī Gobzemam, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, neizdevās izveidot valdību.

Tagad tiek gaidīts, ka prezidents nominēs trešo premjera amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!