Foto: DELFI

Latvijā ir vērojama iedzīvotāju noskaņojuma uzlabošanās, kas, iespējams, var būt saistīta ar jaunās valdības neesamību, šādu viedokli pauda tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" vadītājs Arnis Kaktiņš.

Sociologs pastāstīja, ka novembra vidū veiktās aptaujas dati liecina, ka kopējais sabiedrības noskaņojums patlaban ir rekordaugstā līmenī.

Kopējā noskaņojuma indekss ir aprēķināts, balstoties uz iedzīvotāju attieksmi pret kopējo situāciju Latvijā, valdības darbu, ekonomikas stāvokli un tā attīstības tendencēm, darba iespējām, kā arī iedzīvotāju materiālā stāvokļa pašvērtējumu.

"Līdz šim neesam novērojuši tādu ciešu saistību, ka – jo sliktāk iet ar valdības veidošanu, jo sliktāk jūtas sabiedrība," sacīja Kaktiņš.

Viņš izvirzīja pieņēmumu, ka gluži pretēji, tas pat varētu uzlabot cilvēku noskaņojumu, jo lielai daļai iedzīvotāju pret valdību kā tādu "diez cik siltas jūtas nemaz nav". "Un, ja šis uzticēšanās līmenis valdībai ir zems, iespējams, ka cilvēki valdību uztver kā kaut ko svešu un naidīgu. Ja tā, tad tās neesamība drīzāk pat tiek vērtēta kā kaut kas labs," sprieda pētnieks.

Kā ziņots, pirmajiem diviem kandidātiem – Jānim Bordānam (JKP) un Aldim Gobzemam (KPV LV) –nav izdevies izveidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!